Na današnji dan umrla je Kleopatra

Piše
Prika Vican

Aug 30, 2016

Na današnji dan, 30. kolovoza 30. godine prije nove ere, umrla je posljednja kraljica drevnog Egipta, Kleopatra VII.

Kleopatra je bila najpoznatija i najljepša vladarica Egipta. Rođena je 70. godine prije Krista i bila je posljednja egipatska kraljica. Kad je umro njezin otac Aulet Ptolomej, ostavio je kraljevstvo 18-godišnjoj kćeri Kleopatri i njezinu mlađem bratu, 12-godišnjem Ptolomeju.

Prema egipatskom zakonu, da bi mogla vladati, Kleopatra je morala imati suvladara, tako da se morala udati za mlađeg brata. Brzo je njegovo ime izbacila i na svim državnim dokumentima ostavila je samo svoje. Dala je napraviti kovanice sa svojim likom. Bio je to početak posljednje egipatske faraonice. Kleopatra je bila željna moći i vladavine. Za sebe je tvrdila da je dobila dušu egipatske božice.

Govorila je devet jezika i bila prvi faraon koji je govorio izvornim egipatskim jezikom, jezikom naroda. Bila je jako inteligentna i mudra, ali i vrlo eksplozivne naravi. Poznata je i po ljepoti. Bila je jedna od rijetkih žena koje su vladale u to vrijeme. Kad je izgubila vlast, svojim šarmom privukla je protivnika Gaja Julija Cezara na svoju stranu i tako si osigurala ponovnu vlast nad Egiptom. Nije imala pristup Cezarovu dvoru pa se prokrijumčarila zamotana u tepih. Cezar je naredio straži da odmotaju tepih i iz njega je izašla Kleopatra.

1

Kada mu je rodila sina Cezariona Cezar ju je vratio na prijestolje. Zbog nje je odustao od pripajanja Egipta Rimskom Carstvu.

Nakon Cezarove smrti zavela je Marka Antonija, još jednog velikog rimskog vojskovođu. Marko Antonio ju je prozvao kraljicom svih kraljeva. Uz njegovu pomoć postala je moćna vladarica. To joj nije uspjelo kad je Oktavijan osvojio Egipat. Nakon što je Marko Antonije poginuo, zarobio ju je Oktavije i planirao je odvesti u Rim kao trofej. Kleopatra je tada počinila samoubojstvo. Prema pričama, dopustila je da je ugrize otrovnica. Tako je navodno umrla od ugriza egipatske kobre. Nakon njezine smrti izumrla je kraljevska loza i Egipat je postao dio Rimskog Carstva.

Capture

Njen život su za svoja djela iskoristili William Shakespeare u drami Antonije i Kleopatra, George Bernard Shaw u Cezar i Kleopatra. Zahvaljujući Hollyoodu iz kojeg je izašlo 3 filma o njoj (najpoznatiji je onaj iz 1963. god. sa Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom), Kleopatra je postala najveća heroina Afrike, ali predstavljajući samo njezinn ljubavni život, zaboravljajući da je ona bila i vrsna političarka koja je imala vjerojatno najveći utjecaj na najjaču državu toga doba, a samim tim i na cijeli tada poznati svijet.

Izvor: Wikipedija

Komentari