Ljetna kuhinja: što je najbolje jesti u ljetnim danima

Piše
Dijana Šimunić

Aug 18, 2016

Iako je ljeto odavno počelo, nije naodmet podsjetiti da je u ove vruće dane posebno važno voditi računa o pravilnoj hidrataciji, ali i jesti lakše probavljivu hranu bogatu hranjivim nutrijentima.

Prehrambene navike ljeti i zimi uvelike se razlikuju. Godišnja doba i uvjeti zahtijevaju od našeg organizma drugačije stvari. Dok nam je zimi potrebna jača hrana kako bismo se zaštitili od hladnoće i zadržali toplinu, kao i bolje zdravlje, ljeti je priča drugačija.

Ljeti većinu tekućine iz tijela gubimo znojenjem zbog visokih temperatura i pojačanom fizičkom aktivnosti. Zbog toga je osobito važno voditi računa o pravilnoj hidrataciji, ali se i orijentirati na lagano probavljivu hranu bogatu hranjivim nutrijentima.

Lubenica

Broj jedan kada je riječ o ljetnom voću. Lubenica nije preslatka, osvježava i sadrži minimalnu količinu kalorija. U sebi sadrži vodu pa pomaže tijelu da se hidratizira, nadoknadi izgubljenu tekućinu zbog visokih temperatura te brzo zasićuje. Lubenicu također možemo držati u frižideru po nekoliko dana bez straha da će se odmah pokvariti. Od lubenice možemo složiti i ukusan smoothie.

Lubenica: prirodna viagra, spriječava upale, čuva oči…

Riba

Riba je zdrava i zimi i ljeti, ali nam je u ovim mjesecima ipak dostupnija. Odlazak na more odlična je prilika da se i na tvom jelovniku nađe svježa riba. Riba sadrži bezbroj nutritivnih vrijednosti, obiluje kvalitetnim bjelančevinama, lako se probavlja, sadrži zdrave esencijalne masnoće, a naročito omega-3 masne kiseline.

Riba je lakše probavljiva, za razliku od mesa, naročito crvenog koje bi ljeti trebalo izbjegavati.

salmon

Zeleno lisnato povrće

Nijedan ljetni jelovnik ne smije proći bez porcije sezonskog povrća. Zeleno lisnato povrće poput zelene salate, špinata ili blitve ne stvara osjećaj težine u želucu nakon obroka i lako je probavljivo. Uvijek je najbolje kupovati svježe povrće na tržnici nego u supermarketu.

top-view-1248955_960_720

Voda

Važnost vode za naše zdravlje ne trebamo niti spominjati. Ali njezin značaj još je i veći u vrijeme ljetnih vrućina. Naime, tada je našem organizmu tekućina potrebnija nego ikad. Iako hrana koju konzumiramo ljeti ima velik udio vode u sebi (npr. lubenice, povrće) to nije dovoljno.

Ljeti naše tijelo jače izlučivanje vodu pa je potrebno piti više tekućine. Koliko je vode nečijem organizmu potrebno ovisi o tjelesnoj građi i fizičkoj aktivnosti. Prosječna osoba dnevno bi trebala popiti približno 2 do 3 litre vode.

man-937384_960_720

Komentari