O prodaji subvencija: “Bit ćemo jako rigorozni”

Piše
Domagoj Vušak

Aug 19, 2015

Bit ćemo jako rigorozni, kaznit ćemo one koji prodaju, ali i one koji kupuju sobe ili subvencije, kazala nam je Ružica Rajšić.

Zbog obnove studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno, dio studenata koji bi u normalnim okolnostima imao pravo na sobu, morat će se zadovoljit alternativnim smještajem uz subvenciju u iznosu od 400 kuna.

No, postoje i oni kojima smještaj u studentskom domu nije neophodan, a subvencija bi im dobro došla. U našu redakciju došao je veliki broj upita studenata koji su nas pitali smije li se i kako subvencija zamijeniti za sobu u domu ili obrnuto.

Kontaktirali smo Ružicu Rajšić, pomoćnicu ravnatelja za smještaj Studentskog centra koja nam je detaljno objasnila legalan način zamjene.

– Ako netko želi zamijeniti subvenciju za dom ili obrnuto, neka nam putem maila napiše svoju želju. Jedan broj onih koji su dobili subvencije će vrlo rado uzeti smještaj u domu, a ako među onima koji su dobili smještaj ima onih koji bi rado mijenjali sobu za subvenciju neka nam se jave, napravit ćemo zamjenu.

Objasnila je Rajšić i dodala:

– Čula sam da se javila prodaja mjesta u sobama. Apeliram na studente da nije moralno, pošteno i korektno prema svojim kolegama prodavati svoje mjesto. Ako netko ima smještaj, ne treba mu soba u studentskom domu i može se snaći, a dobro bi mu došla subvencija, neka nam se javi i neka prepusti svoje mjesto nekome tko dobiva subvenciju, a volio bi dobiti sobu u studentskom domu. Sve što im odgovora možemo pojedinačno dogovoriti unutar sustava.

Vezano uz jučerašnji podsjetnik o Domskom redu i predviđenim sankcijama, Rajšić je istaknula da studenti zaista upozorenje trebaju shvatiti ozbiljno jer su u tijeku razgovori o još strožijim kaznama.

Bit ćemo jako rigorozni, kaznit ćemo one koji prodaju, ali i one koji kupuju sobe ili subvencije. Izgubit će pravo na smještaj za sve vrijeme studija, a čak postoji ideja na povjerenstvu u Ministarstvu da student bude kažnjen i na svom fakultetu na Sveučilištu. To su nas tražili i studenti i predstavnici studenata, a mjere bi bile oduzimanje prava na studij ili polaganje ispita. Bit ćemo zaista rigorozni i ovim putem želim apelirati na studente da se ne upuštaju u kupo-prodaju studentskih soba i subvencija, zaključila je Rajšić.

Na stanicama Studentskog centra moguće je pronaći zahtjev za zamjenu ostvarenog prava u natječaju za smještaj prema kojem je moguće legalno zamijeniti subvenciju za studentsku sobu ili obrnuto.

Komentari