Odvozili smo Reli po galerijama :)

Piše
Antonia Hrgović

svibnja 21, 2016

Treće izdanje petosatnog Relija po galerijama održalo se u Zagrebu i Rijeci 20. svibnja od 17 do 22 sata. Kako je bilo u Rijeci ne znamo točno, no zato smo malo odvozali reli po zagrebačkim galerijama.

reli

Studio Lapo Lapo

Ovaj kulturni event u organizaciji Nele Simić, vlasnice galerije Pikto, ima za cilj približiti galerijsku scenu širem građanstvu i podupire općenito bolje povezivanje galerija međusobno, od kojih u Reliju u Zagrebu sudjeluje njih 14, a u Rijeci, kojoj je ovo prvi reli, 12.

Jako smo zadovoljni odazivom, osobitno u Rijeci koja je prvi put sudjelovala u 3. Reliju po galerijama sa svojih 12 galerija. Slatka anegdota iz Rijeke su nekoliko razreda učenika koje je profesorica iz likovnog poslala da obiđu sve galerije za peticu iz likovnog. Stvarno su obišli sve!

A proces obilaženja galerija nije tipičan: zamišljen je kao igra pomalo natjecateljskog karaktera, u kojoj pobjednici dobivaju posebnu povelju.

Novost ovog Relija je to što smo uveli naljepnice koje se lijepe na lokacije na mapi, a posjetitelji koji obiđu sve galerije dobivaju Povelje časti za spas kulture.

Svaka galerija osmišlja vlastiti program za izdanje relija, tako da ne preostaje drugo nego doći i vidjeti na licu mjesta što su pripremili. Tako se dogodilo da je jedna od reli galerija, Street art studio Lapo Lapo u centru gradu, slučajno izabrala baš nas. I nismo požalili! Tko bi uopće mogao odoljeti popratnom zvuku old school i rockabilly koje pušta DJ na vinil pločama. Naime, ti neočekivani zvukovi su u prolazu i privukli našu pažnju, pa smo ih samo pratili. A doveli su nas u ne baš veliki, ali sadržajno prenatrpan, galerijski prostor sa šarenim, kričavim, zabavnim, provokativnim, drskim izlošcima i skejtevima po kutevima galerije. S obzirom da je riječ o renomiranim street art umjetnicima, iz Hrvatske i regije, količina urbanosti koja vlada prostorom ovog studija, nimalo ne iznenađuje.

reli
Zbog dobre atmosfere koja je vladala, imali smo prije osjećaj da smo banuli na neki privatni party, a ne posjetili jedan umjetnički obrt. Tko bi rekao da posjet galeriji može biti tako zabavan.

reli
U galeriji Contra, kojoj je ovo prvi put da sudjeluje u Reliju, naići ćete na vrlo mali i uzak prostor s tek nekoliko izložaka mladog njemačkog slikara Ulricha Wulffa – no, kako su nam rekli, odazivom su jako zadovoljni.

Unatoč ovoj nevelikoj izložbi i istom takvom prostoru, likovni entuzijasti znaju se ovdje zadržati i po pola sata.

A kad smo ih pitali koju galeriju nam preporučuju posjetiti, preporučili su nam ni više ni manje nego naš upravo posjećeni Studio Lapo Lapo.

Čuli smo da dečki iz Studija Lapo Lapo, nedaleko od nas, puštaju glazbu i imaju pravi tulum. O njima se najviše priča na ovom Reliju!

Znali smo da nismo pogriješili!

reli

Foto: Dominik Grdić. Galerija Lamparna

Organizatorica, Simić, zadovoljna je odazivom i već planira neke novosti vezano uz Reli:

Atmosfera je bila divna, a ljudi jako zainteresirani za ovu inicijativu. Planiramo u sljedeći Reli uključiti i grad Split te se nadamo da će 4. izdanje biti već u listopadu.

Tako da se čini da je postignut glavni cilj ovog eventa:

Ovo događanje je pokazalo da publike ima i da posjetitelji vole interaktivna kulturna događanja. Željeli smo pokazati koliko je povratna informacija publike važna, a njima na simboličan način ovim Poveljama poručiti da su oni ti koji održavaju scenu živom i da bez njih ni sadržaj ne bi imao toliko smisla.

reli

Foto: Galerija Ulupuh. S izložbe Paslika – svijet iznova stvoren

Dok ovo čitate, Reli po galerijama više nije aktivan, ali možete ga pratiti na njegovoj web stranici, a idući put i sudjelovati – i dopustiti si makar na jedan dan pomisliti isto što i mi danas: tko bi rekao da posjećivanje galerije može biti tako zabavno.

A onima kojima je to uobičajena misao – svaka čast, zaslužili ste Povelju.

Komentari