PROBIONline webinar: netoplinska obrada i 3D printanje hrane

Piše
Mateo Galić

Nov 27, 2020

Suočeni s globalnom pandemijom COVID-a 19 i uz pridržavanje uputa i odredbi Nacionalnog kriznog stožera i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Udruga studenata Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta – PROBION svoje je aktivnosti nastavila digitalnim putem.

Kao rezultat transformacije djelovanja Udruge nastala je platforma PROBIONline  koja kao weblog ima ulogu u prenošenju znanstvenih, društveno-korisnih i prije svega stručnih informacija usko vezanih uz biotehničko i biomedicinsko područje djelovanja.

PROBIONline obuhvaća i seriju znanstveno-popularnih webinara koji se odvijaju uživo na službenoj LikePage stranici Udruge na internetskoj društvenoj mreži Facebook .

Udruga je do sada uspješno održala devet webinara putem PROBIONline platforme koje, ukoliko ste zainteresirani, još uvijek možete pronaći i pogledati na prethodno priloženoj poveznici.

Tema PROBIONline webinara je netoplinska obrada i 3D printanje hrane.

S obzirom da je 3D printanje sve više prisutno, a još uvijek pomalo nepoznanica željeli smo približiti na koji se način hrana printa na 3D printeru. Netoplinska obrada hrane također se sve više koristi pri obradi namirnica jer omogućuje kraće vrijeme tretiranja i minimalno se utječe na izgled, aromu i okus i miris hrane,te se hrana podvrgava minimalnom povišenju temperature za razliku od tradicionalnih toplinskih tehnika.

Kako se hrana printa na 3D printeru, reći će nam prof.dr.sc.Anet Režek Jambrak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta gdje radi već 17 godina, te je pročelnica laboratorija za održivi razvoj. Stručno se usavršavala u inozemstvu na sveučilištima u Velikoj Britaniji i Francuskoj istražujući primjenu inovativnih metoda u procesiranju hrane. Autorica je niza recenziranih publikacija i poglavlja u knjigama, a ujedno je i urednica i članica ukupno 8 uređivačkih odbora, među kojima su i dobro poznati Elsevier (Trends in Food Science and Technology) te slavna izdavačka kuća Springer Nature (Food Engineering Reviews).

Više o netoplinskim tehnikama obrade hrane će nam ispričati prof. Brijesh K. Tiwari iz Teagasc Food Research centra u Dublinu. Preddiplomski i diplomski studij završava u Indiji, a doktorirao je na poznatom University College Dublin u Irskoj. Njegovo primarno područje istraživanja su inovativne metode procesiranja hrane, ekstrakcije i konzerviranja hrane, sa fokusom na ispitivanju biokemijske i mikrobne kinetike u hrani i prehrambenim proizvodima. Također istražuje tehnološke aspekte ( prehrambene, mikrobne enzimske i kemijske fenomene inaktivacije) kod termalnih i netermalnih metoda obrane hrane. Autor je mnogobrojnih publikacija te je dio Instituta za prehrambenu znanost i tehnologiju (Institite of Food Science and Technology). Poseban fokus njegovog trenutnog istraživanja se odnosi i na održivi razvoj te zelena rješenja za izazove prehrambene industrije.

Deseti webinar pod nazivom „Nonthermal processing and additive technologies(3D)“ održat će se u utorak, 1. prosinca 2020. g., s početkom u 18 sati na službenoj LikePage stranici Udruge na društvenoj mreži Facebook.

Webinar ćete moći pratiti uživo klikom ovdje.

Ukoliko posjedujete Facebook profil, pristup samome webinaru neće biti problem, ali u slučaju da ga nemate, morat ćete pričekati završetak live prijenosa, nakon čega ćete biti u mogućnosti pristupiti videu koji će ostati pohranjen unutar službene Facebook-ove stranice događaja te ga ponovno potražiti na već ranije priloženome linku.

Komentari