Otvoren natječaj za izložbu hrvatskog dizajna

Piše
Ana Leko

svibnja 08, 2016

Hrvatsko dizajnersko društvo objavilo je poziv za prijavu radova na Izložbu hrvatskog dizajna koja će se održati u rujnu i listopadu ove godine, a prijave su otvorene do 29. svibnja.

Ovogodišnjim izdanjem teži se obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj, od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu.

Radovi će se predstaviti u osam kategorija – dizajn vizualnih komunikacija, dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, dizajn ambalaže, industrijski/produkt dizajn, prostorne i grafičke intervencije i sistemi, modni i odjevni dizajn, cjeloviti projekt/proizvod te koncept/inicijativa/kritički dizajn. Svi radovi koji se prijavljuju trebaju biti realizirani, s iznimkom onih u posljednjoj kategoriji.

Prijave radova traju do 29. svibnja, a izložba će od 13. rujna biti postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, te dijelom u Galeriji Izidor Kršnjavi.

Odabir pristiglih radova obavit će Selekcijska komisija – Iva Babaja (grafička dizajnerica, Past President ico-D), Andrej Filetin (kreativni direktor), Marko Golub (kritičar vizualne umjetnosti i dizajna), Silva Kalčić (povjesničarka umjetnosti), Gjuro Korać (kreativni direktor), Mladen Orešić (produkt dizajner), Koraljka Vlajo (voditeljica Zbirki dizajna MUO).

Na izložbi će se dodijeliti Velika nagrada HDD-a projektu koji je kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije.

Selekcijska komisija će tijekom lipnja za tu nagradu nominirati tri projekta te objaviti selektirane radove za izložbu, a međunarodni Ocjenjivački sud u rujnu će odlučiti o pobjedničkom projektu.

Sve detalje možete pronaći na web stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva.

Komentari