Sretan rođendan Coca Cola

Piše
Prika Vican

svibnja 08, 2016

Coca Cola, najpoznatije bezalkoholno piće rođena je na današnji dan, 08. svibnja 1886. godine u jednom američkom dvorištu grada Atlante.

Znate li da je riječ Coca Cola druga najpoznatija riječ na svijetu, odmah poslije riječi OK? Nastala je 08. svibnja 1886. godine u Atlanti, a izumio ju je farmaceut dr. John Styth Pemberton.

Coca Cola je prvi put servirana u Jacob’s Pharmacy 8. svibnja 1886. godine. Tijekom te godine prodavalo se devet Coca Cola dnevno.

1

Jedan od najprodavanijih Pembertonovih proizvoda bio je tonik French Wine of Coca koji je sadržavao kokain budući da se u to vrijeme nije smatrao štetnim. Pemberton je napitku dodao ekstrakt kofeina iz kola-oraha i svoj tonik prodavao kao učinkovit lijek za glavobolju.

Kada je u Atlanti, gdje je Pemberton živio, uvedena zabrana prodaje alkoholnih pića, modificirao je sastav izbacivši alkohol. Tako je 08. svibnja 1886. godine u rukama imao gusti sladak sirup obogaćen biljnim esencijama, Coca Colu. 29. svibnja 1886. godine Coca-Cola je prvi puta reklamirana u novinama “Atlanta Daily”.

2

Napitak je brzo doživio golem uspjeh, ali sam Pemberton nikada nije mogao uživati u tome, naime preminuo je dvije godine kasnije, 1888. godine. Prije smrti, prodao je recept, uređaje i pribor za proizvodnju tajkunu Asi G. Candleru za 1200 američkih dolara. Upravo je Candler, sa svojom agresivnom reklamnom kampanjom, zaslužan za nastanak najpopularnijeg osvježavajućeg pića u cijeloj zemlji.

Originalna receptura Coca-Cole izmijenjenja je 1903. godine, kada je iz nje uklonjen kokain. Recept Coca Cole se danas čuva u trezoru jedne banke u Atlanti.

Kako je nastalo ime Coca Cola?

Računovođa kompanije, Frank Robinson, dao je ime Coca Cola računajući na to da će dva slova “C” izgledati dobro u oglašavanju.

Logotip

Prva verzija logotipa, od 1885. do 1887. godine:

4

1887. godine pojavila se verzija koja je više slična današnjoj, napravljena pomoću “Spencerian scripta”, pisma koje je bilo korišteno kao standardno američko poslovno pismo.

6

1900. godine logo je redizajniran te su linije sada deblje. Ovaj logo korišten je do 1941. godine.

7

1941. godine logo je ponvno redizajniran, te su linije sada puno uglađenije i ovaj logo je ono po čemu je Coca-Cola danas prepoznatljiva.

8

1969. godine Coca Cola je dodala poznatu bijelu vrpcu u logotipu.

9

Od 2007. godine pa do danas, kompanija koristi jednostavan, čisti tipografski logo koji se ne razlikuje mnogo od onog iz 1941. godine.

101915. godine, Alexander Samuelson dizajnirao je prototip Coca Cola contour boce.

11

Sva bezalkoholna gazirana pića imaju približno istu formulu: 90% vode i 10% šećera. Voda i šećer su osnovni sastojci i Coca-Cole, kojima se dodaje ugljični dioksid, karamela, ortofosforna kiselina, prirodne arome i kofein.

Voda mora biti pročišćena na isti način svugdje u svijetu kako bi Coca-Cola imala isti okus, bez obzira na mjesto proizvodnje. Šećera u Coca-Coli ima 100 grama po litri. Kofeina u jednoj litri Coca-Cole ima 100 mg, a to je količina koja se može naći u jednoj šalici bijele kave.

Prirodne arome su u stvari svi oni sastojci koji u kompleksu ekstrakta i prirodnih esencija cvijeća, voća, listova i korijenja čine srž formule Coca-Cole, industrijsku tajnu, a koja Coca Coli daje karakterističan slatko-gorak okus.

12

Foto: YouTube

ZANIMLJIVOSTI:

  • Coca-Cola je postala prvi sok koji se pio i u svemiru. Godine 1985. to su učinili astronauti koji su testirali Coca Cola Space Can.
  • Trebalo bi vam oko 9 godina da probate sve proizvode ove tvrtke. Pored dobro poznatih sokova poput Cole i Spritea, postoji još oko 3500 napitaka koje radi Coca Cola.
  • Prema nekim podacima Coca Cola vrijedi 35 milijardi dolara, što bi je, da je država, svrstalo na 84 mjesto svjetske ekonomije. Iza nje je npr. Kostarika.
  • Kada je tvrtka razmišljala o obliku bočice u kojoj će se nalaziti Coca Cola, željeli su da se ona po nečemu izdvaja. Supervizor kompanije dizjanirao je flašicu po ugledu na sjeme kakaa.
  • Nova Coca Cola (kako su je nazvali potrošači nakon promjene recepta 1985) je možda dobra za astronaute ali ne i za Amerikance. Samo 3 mjeseca kasnije, vraćen je originalan recept, a Coca Cola II se više ne prodaje u SAD.
  • Mnogi koriste Coca Colu za razne stvari, od čišćenja do uklanjanja mrlja.
  • U Brazilu se smatra kako Coca Cola djeluje kao afrodizijak

I na kraju:

Popularnost pića znanstveno je izučavana putem istraživanja koje je obavljeno u Chicagu pedesetih godina – preko 400 anketiranih imali su pred sobom četiri slike tada najpoznatijih američkih proizvoda: čaša Coca Cole, automobil Ford, upaljač Ronson i Parker pero. Čak 99,75% je prepoznalo marku Coca Cole, 81% upaljač, 75% automobil Ford, a tek 64% pero.

Sretan rođendan Coca Cola!!!!

Izvor: Wikipedia

Komentari