Plenum izglasao nepovjerenje Upravi FFZG-a

Piše
Iva Bucić

Apr 21, 2016

Usprkos činjenici da se oko Ugovora o suradnji FFZG-a i KBF-a lome koplja zadnjih nekoliko tjedana, odlučeno je kako o tome danas, 21. travnja, neće biti riječi na sjednici Fakultetskog vijeća FFZG-a.

Galić uskraćeno pravo na obranu

Isto tako, neće se raspravljati ni o kolateralnoj žrtvi klerikalizacije Filozofskog, smijenjenoj prodekanici za znanost i međunarodnu suradnju Branki Galić, mada je od dekana tražila da na dnevni red uvrsti njezin prigovor na smjenu. Vijeće neće čuti njezinu obranu, ali će zato odlučiti smjenjuje li je ili ne.  

Pokušava se izbjeći javna rasprava i Galić se uskraćuje pravo na obranu. Mi ćemo inzistirati da Vijeće prodekanici da pravo glasa da i kaže nešto o svom razrješenju, najavila je odvjetnica smjenjene prodekanice na jučerašnjem plenumu.

Rasprava o smjeni prodekanice apsolutno je nužna s obzirom na širu situaciju, jedan je od zaključaka 205. plenuma koji je treći tjedan zaredom u dvorani 7 okupio brojne studente. Stoga je izglasano da studentski delegati u Vijeću traže raspravu o smjenama i imenovanjima, kao i da se traži razdvajanje tih točaka. Naime, Vijeće osim o sudbini profesorice Galić odlučuje i o prodekanici za nastavu i studente, Vesni Erdeljac.

Ona se javila sama i dala ostavku, a ja imam drugu priču. I u tom slučaju dekan želi odlučivati u paketu, apelira Galić.

Erdeljac je, usput rečeno, prije nego li je prije dva tjedna dala ostavku gorljivo zagovarala sklapanje Ugovora o suradnji.

Sjednica Fakultetskog vijeća, koja je započela u 11 sati, obavijena je velom tajni.

Situacija je vrlo nepredvidiva. Mi ne možemo znati hoće li dekan uopće dopustiti raspravu o razrješenju, hoće li predstaviti nove kandidate, kao ni kako će se ostataka Vijeća ponašati, rezimirao je jedan student.

Jedno je biti hrabar, drugo je biti glup

Osim rasprave i razdvajanja točaka, delegati će danas tražiti i da se o smjeni Galić glasuje tajno jer vjeruju da će samo na taj način svi glasati u skladu s osobnim stavom. Iza te incijative stoji niz odsjeka jer su u slučaju da ne glasaju po želji Uprave, podvrgnuti pritiscima i ucjenjivanjima, o čemu smo već pisali.

Sociologija, psihologija i još nekih odsjeci podržali su da se sutra prije razrješenja povede rasprava, a da se onda glasa tajno. Tajno glasanje apsolutno je legitimno ako se Vijeće na to odluči, upozorava Galić i nastavlja: – Meni nije cilj ostati prodekanica pod svaku cijenu, meni je cilj dugoročno koristan način upravljanja fakultetom koji treba voditi brigu o svojim studentima.

205. plenum

Ova uprava naprosto ne ide u skladu s potrebama studenata.

Ugroženo se ne osjećaju samo djelatnici fakulteta, nego i studenti. Stoga su vrata dvorane 7 i ovoga puta ostala zatvorena za televizijske kamere i fotoaparate. – Jedna je stvar biti hrabar, a druga je stvar biti glup, zaključila je jedna sudionica plenuma. Naime, dio studenata podržava zabranu snimanja plenuma zbog straha za vlastitu egzistenciju.
– Ljudi moraju imati prostor u kojem se osjećaju sigurni da bi bili korisni, smatra jedna sudionik skupa i nastavlja: – Izravnim prikazivanjem osoba i njihovih stavova izlaže nas se kao pojedince, a plenum je mjesto političkog djelovanja u kojem se odluke donose kolektivno.

Tko tu koga… smjenjuje?

Dekan Previšić samoinicijativno je smijenio Galić 31. ožujka pred šest članova dekanskog kolegija, mada takvo što, prema Statutu, učiniti može jedino Fakultetsko vijeće. Kao službeni razlog smjene tada je navedena otežana komunikacija, mada je dekan kasnije u medije plasirao priču kako je Galić smijenio zbog glasne glazbe i nerada.

Sadašnji rektor Damir Boras, Previšićev prethodnik na poziciji dekana FFZG-a, jedini je koji može smijeniti Previšića, i to u slučaju da se ustvrdi kako je prekršio odredbe Statuta, zloupotrijebio položaj ili svojim ponašanjem povrijedio ugled dužnosti koju obnaša. Valja, međutim, podsjetiti kako je upravo pod dirigentskom palicom Damira Borasa 2013. godine skovana ideja sklapanja Ugovora o suradnji.

– Dekan i Uprava davno su dokazali da su fašisti ovakvim proguravanjem Ugovora – smatra sudionik koji drži kako se Upravu treba smijeniti, a FFZG blokirati.

205. plenum

Ipak se kreće – novi transparent na pročelju FFZG-a.

– Ugovor s KBF-om nuspojava je velikog problema što su rektor, Uprava i dekan pristaše Crkve i tog pogleda, rekao je jedan sudionik i Borasa optužio da je ugovor gurao samo da bi KBF u zamjenu podržao njegovu kandidaturu za rektora.

Cenzura studenata

Plenum je zbog nesvakidašnje sirovog i otvorenog procesa cenzure i sumnje na nepoštivanje Statuta izglasao nepovjerenje Upravi FFZG-a. 

Dekan si uzima za pravo odlučivati koje će informacije doći do članova Vijeća, do studenata i profesora općenito te kome će i kada biti dostupne, optužio je Previšića sudionik plenuma.

Naime, dekan sa dekanskim kolegijem određuje o čemu će Vijeće raspravljati a o čemu neće, a Previšić samovoljno sa sjednice izostavlja dokumente. Tako se, primjerice, u istoj ladici s molbom prodekanice, nalaze i materijali u kojima su studentski predstavnici potpisali stavove studenata o nekim pitanjima. Većina je prigovora bila posvećena Ugovoru o suradnji pa je jedno od objašnjenja da su sa sjednice izostavljeni jer se o Ugovoru danas ne raspravlja. Međutim, potpuno je čudno i neočekivano da dekan temu koja se tjednima razvlači hodnicima FFZG-a odluči tek tako izostaviti s dnevnog reda.

Uglavnom svi dopisi studentskih predstavnika urudžbirani su na vrijeme. Otišli smo u Tajništvo i Urudžbeni ured provjeriti gdje su dokumenti zapeli. Saznali smo da takve molbe znaju zapeti na neodređeno u dekanovom uredu jer nije zadan rok u kojem mora odgovoriti na njih, rekla je sudionica.

Jedan od dokumenata zagubljenih u ladici dekanovog radnog stola jest i molba o provedbi istraživanja kojim bi se utvrdio točan broj studenata koji podupiru i onih koji se protive sklapanju Ugovora s KBF-om.

– Dekan sada mijenja igru i postaje jako oprezan, pa će novi prijedlog Ugovora o suradnji opet ići na izglasavanje na odsjeke, kaže sudionica i naglašava da je cilj takve taktike smanjiti entuzijazam studenata. Plenum je, naime, izrazio zabrinutost da Uprava nastoji iskoristiti skore ispitne rokove i kraj semestra te konačnu odluku o Ugovorima prolongirati kako bi se nesmetano moglo završiti započeto.

Rasprava se širi

Iako je u medijima naglasio da će poslušati studente ako argumentirano iznesu svoje probleme, Previšić nije iskazao previše interesa za dopise koji su stigli na njegovu adresu, a nije pretjerano zainteresiran ni za argumente prodekanice Galić. Dok on ignorira goruće probleme, rasprava se sve više širi Sveučilištem.

Nakon tribine Sekularnost i obrazovanje na FPZG-u, i Akademija dramskih umjetnosti večeras će u 20 sati ugostiti tribinu Širenje područja borbe: Obrazovanje.
Osim toga, pozvani ste i na sastanak radnih grupa plenuma FFZG-a, zakazan za danas u 16 sati. Najavljeno je i organiziranje vidljivije fizičke akcije kojom bi se iskazala potpora profesorici Galić, za sada joj podršku daju u auli FFZG-a, kojom se u 5 do podne svakog dana ori flamenco. Ipak je na koncu, kako kaže dekan, smijenjena zbog preglasne glazbe.

Komentari