Tjedni pregled novosti

Piše
Ana Leko

Apr 11, 2016

Glavno događanje prošloga tjedna u studentskom je svijetu definitivno bio plenum na Filozofskom faksu te smjena sanacijskog upravitelja SC-a. U ljepšem svjetlu održao se Zagreb Auto Show koji je nadmašio sva očekivanja i prognoze. Ali to nije sve – Tjedni pregled novosti donosi sve zanimljivosti proteklih sedam dana. 🙂

Plenum – FFZG vs. KBF

Komercijalizacija i napad na sekularnost visokog obrazovanja, nedostatak transparentnosti i slamanje bunta – Filozofskom je fakultetu prekipjelo.

Ugovoru o suradnji Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u srijedu, 6. travnja, odlučno “ne” reklo je oko 800 studenata i profesora.

FFZG nije Uprava ni Vijeće, nego svi studenti i profesori!

Smijenjen sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu objavio je da je nakon duge borbe smijenjen sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu Pejo Pavlović.

Prošlog je tjedna na zatvorenom dijelu sjednice Vlade Republike Hrvatske donesena odluka o smjeni sanacijskog upravitelja Studentskog centra u Zagrebu, Pejo Pavlović. Novi sanacijski upravitelj bit će Mirko Bošnjak, dosadašnji pomoćnik sanacijskog upravitelja za prehranu.

Smijenjen sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović

Odličan EducationUSA sajam visokog obrazovanja

U utorak, 5. travnja održan je treći po redu EducationUSA sajam visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja. Srednjoškolci i studenti iz prve ruke saznali su sve o studiju u najpopularnijoj destinaciji za međunarodne studente.

U prostorima hotela Westina Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu i EducationUSA mrežom, okupio je 11 visokih učilišta iz osam američkih saveznih država i američka sveučilišta sa sjedištem u tri europske zemlje. Sajam je dio međunarodne obrazovne turneje američkih sveučilišta koja će posjetiti sedam glavnih gradova Jugoistočne Europe.

Posjetili smo EducationUSA sajam visokog obrazovanja

Upoznajte ekipu iz Udruge ELSA Zagreb

ELSA je jedna od najvećih studentskih udruga, a s članovima njezine zagrebačke inačice popričali smo na Pravnom faksu. Gloria, Hana, Nika, Bernard i Filip između brojnih obaveza našli su malo vremena za predstavljanje rada i djela ove studentske priče s dugom tradicijom.

Upoznajte vrijednu ekipu iz Udruge ELSA Zagreb

Bicikli na Cvjetnom bez krova nad glavom

Studenti koji se metropolom voze na dva kotača svoje jurilice teška srca ostavljaju pred novoobnovljenim paviljonima Cvjetnog naselja. Nenatkrivena parkirna mjesta, naime, smatraju neadekvatnom zaštitom za bicikle.

Prije obnove bicikli su se na vlastitu odgovornost mogli ostavljati na hodnicima i po stubištu ili pak u sobama. Sada je za to predviđeno vanjsko parkiralište i svatko tko bicikl ipak unese u zgradu dobije opomenu.

Bicikli na Cvjetnom bez krova nad glavom

Zagreb Auto show stvarno je bio onaj pravi

Prošli tjedan definitivno je obilježilo održavanje Zagreb Auto Showa. Šest dana apsolutnog užitka među limenim ljubimcima na četiri i dva kotača proletjelo je kao šest minuta. Na 70 000 četvornih metara, 440 izlagača iz 33 zemlje svijeta došlo je više od 150 000 posjetitelja, što je nadmašilo sva očekivanja i predviđanja.

Među brojnim velikim imenima autoindustrije našli su se i studenti iz FSB Racing teama koji su svoje bolide i projekt ravnopravno s glavnim facama predstavljali na galeriji paviljona 5.

FSB Racing team na Zagreb Auto Showu

Plovi, plovi mala barka FSB-a za čisti Jadran

Plov za čisti Jadran, koji organizira Sveučilišni nautički klub Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, ove godine slavi svoj 14. rođendan od 14. – 17. travnja 2016. na ruti Rogoznica – Vis Kut – O. Vis, – Maslinica, O. Šolta – Rogoznica.

Prijave za 14. navigacijski Plov za čisti Jadran koji će se održati od 14. do 17. travnja 2016. su završene, a mi smo pitali glavnog i odgovornog organizatora plova, profesora Tonka Ćurka, da nam kaže nešto više o nautičkom klubu i plovu bez kojeg mu godina ne bi bila ista.

Plovi, plovi mala barka FSB-a za čisti Jadran

Socijalna dimenzija visokog obrazovanja

EUROSTUDENT je međunarodno istraživanje o socijalnim i ekonomskim uvjetima studentskog života koje se provodi u 30 zemalja Europskog prostora visokog obrazovanja.

Jedan od nalaza istraživanja EUROSTUDENT ukazuje da je stupanj obrazovanja roditelja jedan od važnih čimbenika koji utječe na odluku o nastavku školovanja na visokoškolskoj razini. Izgledi za pristup visokom obrazovanju povoljniji su za osobe koje dolaze iz obrazovanijih obitelji.

Unapređivanje socijalne dimenzije visokog obrazovanja

Koliki je trošak studiranja u Hrvatskoj?

Visoki troškovi studiranja u hrvatskom kontekstu i velika ovisnost o obitelji kao dominantnom izvoru prihoda studenata predstavlja veliki izazov za studente koji se nalaze u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju.

Izvješće istraživanja EUROSTUDENT V donosi, između ostaloga, detaljne podatke o financijskim aspektima studiranja: ukupni semestralni troškovi studiranja po studentu u Hrvatskoj iznose u prosjeku 15 417 kn, odnosno 30 834 kn godišnje.

Koliki je trošak studiranja u Hrvatskoj?

Treći Francontraste na Filozofskom fakultetu

U petak, 8. travnja, na Filozofskom fakultetu počeo je Kongres Francontraste na kojem se govori isključivo francuskim jezikom, a okuplja stručnjake i znanstvenike humanističkih znanosti.

Treći međunarodni frankofoni kongres Odsjeka za romanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao se ove godine kada se obilježava stogodišnjica objavljivanja djela Tečaj opće lingvistike Ferdinanda de Saussurea (1857. – 1913.), ključnoga polazišta suvremenih istraživanja o jeziku.

Kongres Francontraste na Filozofskom faksu

Okrugli stol FPZ-a na Zagreb Auto Showu

U petak je na Zagrebačkom Velesajmu, u sklopu Zagreb Auto Showa održan Okrugli stol u organizaciji Fakulteta prometnih znanosti. Tema je bila Uloga znanosti u razvoju i sigurnosti cestovnog prometa.

Ovaj okrugli stol održan je kako bi se šira javnost upoznala s potencijalom i dosadašnjim postignućima znanstvenih istraživanja Fakulteta prometnih znanosti iz područja planiranja, projektiranja i razvoja sustava RH kao i sigurnosti cestovnog prometa.

Okrugli stol FPZ-a na Zagreb Auto Showu

Studentima subvencionirana cijena pokaza u Rijeci

Riječki studenti mogu kupovati mjesečni pokaz za javni gradski prijevoz po subvencioniranoj cijeni. Prošlog je ponedjeljka krenula prodaja karata po punoj subvenciji, odnosno u iznosu od 60 posto.

Studentima subvencionirana cijena pokaza u Rijeci

ESI: Manje od sto dana do Igara!

Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016., su sve bliže i bliže. Dijeli nas još manje od stotinu dana do početka najvećeg multi-sportskog događanja u novijoj hrvatskoj povijesti. Apdejtajte se!

ESI: Manje od sto dana do Igara!

Savez Roma u RH dodijelio Godišnju nagradu rektoru Borasu

U petak 8. travnja u Muzeju Mimara prigodnim je programom proslavljen Svjetski dan Roma. Nakon intoniranja himne Republike Hrvatske i Romske himne, sudionicima su se obratili predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Suzana Krčmar, saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskoga odbora obilježavanja Veljko Kajtazi, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, indijski veleposlanik Nj. E. Sandeep Kumar, predstavnici Vlade RH, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Više…

Komentari