Pobuna na brodu Bounty

Piše
Prika Vican

Apr 28, 2016

Na današnji dan, 28. travnja 1789. godine, započela je poznata pobuna posade na brodu britanske kraljevske mornarice, Bounty.

Pobunu je predvodio prvi časnik Fletcher Christian protiv zapovjednika, kapetana Williama Bligha.

1

Mornari su bili privučeni idiličnim životom na pacifičkom otoku Tahitiju, a poseban motiv bio je vrlo oštar i grub kapetan Bligh.

Osamnaest pobunjenika ostavilo je kapetana Bligha u malom brodskom čamcu s osamnaest vjernih mornara da plutaju otvorenim morem. Pobunjenici su se potom podijelili te naselili Tahiti i otok Pitcairn, gdje su spalili brod Bounty, a kako bi izbjegli otkrivanje i spriječili napuštanje otoka.

2

Bligh je upravljao 7 metarskim čamcem otvorenim morem punih 47 dana, opremljen samo kvadrantom i džepnim satom, bez karte ili kompasa. Potom se vratio u Veliku Britaniju i prijavio pobunu nadređenima 15. ožujka 1790. godine, 2 godine i 11 tjedana nakon dana pobune.

Britanska vlada je poslala brod HMS Pandora da uhiti pobunjenike. Pandora je 23. ožujka 1791. godine stigla na Tahiti gdje su odmah uhićena četvorica pobunjenika s Bountyja, te još desetorica u roku od nekoliko tjedana. Njih četrnaestorica su bili zatočeni u improviziranoj ćeliji na palubi Pandore.

Na povratku se Pandora nasukala na Velikom koraljnom grebenu 29. kolovoza 1791., s gubitkom od 31 člana posade i četiri zatvorenika. Preživjelih deset zatvorenika su na kraju vraćeni u Englesku i osuđeni na pomorskom sudu.

3

Foto: YouTube

Potomci nekih od pobunjenika još uvijek žive na Pitcairnovom otoku.

Pobuni na brodu Bounty je posvećeno nekoliko knjiga, filmova i popularnih pjesama.

Izvor: Wikipedija

Naslovna fotografija: Wikipedia

Komentari