Predavanje Tomislava Premerla – Memorija moderne

Piše
Dijana Šimunić

Sep 27, 2016

U Velikoj dvorani Matice hrvatske na Strossmayerovom trgu održat će se predavanje povjesničara i teoretičara Tomislava Premerla Memorija moderne. Predavanje je na rasporedu u četvrtak 29. rujna.

Odjel za arhitekturu Matice hrvatske pozvao je sve zainteresirane za sudjelovanje na predavanju dr. sc. Tomislava Premerla Memorija moderne. Predavanje će se održati u Velikoj dvorani Matice hrvatske u četvrtak 29. rujna u 18 sati.

Tomislav Premerl poznat je hrvatski teoretičar i povjesničar arhitekture, a svoj prvi uspjeh ostvario je još 1980-ih godina kultnom knjigom Hrvatska moderna arhitektura između dva rata. Nova tradicija. Njegovo djelo nedavno je objavljeno i u trećem dopunjenom izdanju.

Premerlova monografija prva je autorska sinteza međuratne moderne koja se smatra jednim od najintrigantnijih fenomena u hrvatskoj arhitektonskoj povijesti. U prva dva izdanja prezentirana su izvorna Premerlova tumačenja o stranim utjecajima modernizma na domaću scenu, a prikazani su i začeci tog stila lišenog ornamenata i patetike. U najnovijem izdanju Premerl je izašao iz okvira međuratnoga razdoblja i u dodatna dva poglavlja na neki način proširio tezu iz 80-ih.

O predavanju

Tomislav Premerl će na predavanju i popratnoj diskusiji prezentirati najzanimljivije primjere i aktere poslijeratnoga razdoblja kako bi dokazao da postmodernizam u nas nikada nije zaživio, a moderna je trajan i još nezavršen proces naše žive povijesti.

Komentari