Nitko ne zna što studente čeka nakon Brexita

Piše
Iva Bucić

Oct 18, 2016

Svaki sedamnaesti student u Velikoj Britaniji dolazi iz neke od preostalih 27 članica EU, a kakvi će ih uvjeti čekati nakon Brexita još nitko ne zna.

Četiri puta veća školarina bez prava na kredit?

Do sada su studenti iz EU imali jednaka prava kao i domaći studenti, pa su godišnju školarinu plaćali 9 tisuća funti, a imali su pravo i na dizanje studentskog kredita. S druge strane, studenti koji dolaze iz zemalja izvan EU nalaze se u višestruko nepovoljnijem položaju.

Za početak, moraju platiti punu školarinu, koja na uglednijim sveučilištima poput Oxforda ili Cambridgea iznosi i po četiri puta više od tog iznosa, a nemaju ni pravo na kredit. Početkom godine Cameronova je vlada pokazala da nema namjeru olakšati situaciju, pa su glasali protiv ponovnog uvođenja post-study work vize koja je do 2012. godine studentima koji dolaze izvan EU omogućavala da u Velikoj Britaniji rade do dvije godine nakon što diplomiraju. Ako se nakon Brexita EU studenti nađu u istim problemima, njihov će se broj smanjiti za 50 do 75 posto, smatra dekan University College Londona (UCL) Michael Arthur.

Još uvijek ima vremena

Na britanskim sveučilištima sada studira 125 tisuća studenata iz EU, odnosno oko 6 posto. Što će ih dočekati nakon Brexita znat će se tek kad EU i Velika Britanija postignu kompromis. Naime, Britanci nakon izlaska iz Unije žele nastaviti slobodno trgovati s ostalih 27 država,  a uz to žele i kontrolirati imigraciju, a na to EU ne pristaje. Na kompromis će morati pričekati i domaći studenti, koji strahuju da bi europska sveučilišta na potencijalno ukidanje prava mogla uzvratiti istom mjerom, pa bi odlazna i dolazna mobilnost u Velikoj Britaniji bila dostupna samo bogatijima. Doduše, Velika će Britanija najvjerojatnije Uniju napustiti tek 2020. godine.

Izvori: The Guardian, NDTV, dnevnik.hr,  tportal

Komentari