Velika Arkana Tarota – Od Lude do Smrti

Piše
Branka Kovač

Oct 13, 2016

Velika Arkana Tarota opisuje put koji duša prolazi od ulaska u materijalni svijet do povratka u Jedinstvo. Putovanje Lude je simbolički prikaz toga puta.

Luda, naivna i nevina, kreće na put. Ne vidi opasnosti, samo pregršt uzbuđenja i toliko toga za istražiti. Susreće svoje nebeske roditelje, Maga i Visoku Svećenicu.

Mag ga upoznaje s tajnama univerzuma, uči ga kako upravljati elementima i držati Svijet pod svojim uzdama.

Visoka Svećenica mu otkriva njegov unutarnji glas, tajnovitim pogledom daje Ludi do znanja da na svom putu neće u potpunosti razumjeti što se događa. Svojom šutnjom Ludu podučava da se prepusti tom neznanju i da teče s rijekom života.

Luda se spušta do svojih zemaljskih roditelja, Carice i Cara.

Carica ga obavija majčinskom ljubavlju, i daje mu uvid u obilje i kreativnu energiju. Uči ga stvarati.

velika arkana

Photo: Martina Ribarić

Strogi otac daje Ludi do znanja da mora imati osjećaj vlastite vrijednosti, da ima obaveza koje treba ispuniti.

Luda kreće u školu, staje pred Hijerofanta i zajedno s ostalim Ludama pažljivo sluša mudrog duhovnog učitelja. Uči o tradiciji, duhovnosti, etici i moralu.

Odjednom, Luda se budi! Neka želja je zaigrala u njenom srcu! Luda je ispružila svoju ruku da zgrabi tu želju i sada stoji na raskršću karte Ljubavnika. Treba napraviti odabir – krenuti za željenim ili ne?

Odlučila je! Želim to! Dobila je osjećaj sebe, svog identiteta, vidi da je odvojena od ostatka svijeta, vidi da je po nečemu drugačija. Sjeda u Kočije, i kreće u svoj autentičan život. Ide ostvariti ono što samo ona može!

Luda je sad Junak, izlazi u bijeli svijet i saznaje za Pravdu, za zakon karme, zakon uzroka i posljedice. Nije sam na svijetu, sve što čini ostavlja trag. Energija koju odašilje u svijet je ista energija koja mu se i vraća.

Dojmio se našeg Junaka taj vanjski svijet, zaintrigirao ga, natjerao ga na razmišljanje… Na toliko pitanja nije imao odgovor, te se povukao u samoću, postao Pustinjak. Tko sam ja? – pitao se Junak.

velika arkana

Photo: Martina Ribarić

Nakon nekog vremena samotnjaštva, Junak se vraća među ljude. Pogledom duboko u sebe došao je do neprocjenjive mudrosti i sada je spreman za svoj zadatak, za svoju sudbinsku misiju. Dolazi do Kola sreće i preuzima papirić, pročita ga, i cijeli njegov svijet se okrene za 180 stupnjeva! Koji zadatak! Što se to od njega traži!

Junaka ne izdaje hrabrost i budi se u njemu životna energija, njegov instinkt za preživljavanjem, njegova želja za kreacijom, njegova Snaga. Ali bukti! Gori! Strast ga gura naprijed, nekad ga i sagorijeva. Uči kontrolirati svoju životnu iskru, nježno usmjeravati životinju u sebi, pretvarati agresivan instinkt u kreativnu životnu radost i veselje.

Pun energije i života, Junak kroči dalje svojom stazom. Visoko podignute glave, hoda, snažno i odlučno. Ali, polako, stvari se više ne odvijaju po njegovom planu. Njegova volja se ne ostvaruje! Sve se usporava, Junak ne razumije zašto! Zastao je, ne može naprijed, neke nevidljive prepreke su u igri! Zbunjen je! Sve prijašnje taktike ne funkcioniraju, njegova volja nije presudna, njegova snaga nije dovoljna. Ni stajanje na mjestu nije rješenje. Dosta je! Junak nalazi obližnje drvo, i odluči pogledati stvari iz potpuno drugačije perspektive. Kao Obješeni čovjek, visi i promatra i čeka…

Ne sviđa mu se što vidi. Sve što je mislio da jest, kako je definirao sebe, granice koje je postavio između sebe i ostatka svijeta, ne… Nešto nije u redu. Mora otpustiti, rastopiti granice ega, prepustiti se. Polako mu se u sjećanje vraćaju riječi Visoke Svećenice – ne možeš znati sve…

I nevoljko, nećkajući se, premišljajući se, Junak si dopušta – Smrt… Pokapa svoj identitet, otpušta ga u ime nečega višeg… nečega što samo naslućuje… Otpušta ego i ulazi u podzemlje…

Komentari