Prednosti popodnevnog odmora

Piše
Dijana Šimunić

Aug 16, 2016

Popodnevni san nije gubitak vremena, on ti pomaže da obnoviš energiju, poboljšaš koncentraciju i pamćenje. U vrijeme prije druge runde ispitne groznice ovih nekoliko savjeta će ti dobro doći.

Ubrzani tempo života, mnogo učenja ili obaveza umore nas i prije nego što dođe vrijeme za spavanje. Zbog toga često znamo zadrijemati popodne, a to ne treba biti loše. Različita istraživanja stručnjaka pokazala su da popodnevni san ima puno više prednosti nego nedostataka.

Iako neki smatraju da je popodnevni odmor samo lijenost, to nikako nije tako. Naime, postoji puno dobrih strana popodnevnog spavanja.

Brz i kvalitetan odmor

Popodnevni odmor najveći učinak ima ako traje najviše 20-ak minuta. Ova vrsta sna pruža značajnu korist za kvalitetan, ali brz odmor. Smanjuje pospanost i vraća izgubljenu energiju što je idealno ako te cijelu noć čeka naporno učenje za ispit.

Koncentracija i pamćenje

Popodnevni drijemež pomaže ti da dulje ostaneš budan, umiruje te poboljšava koncentraciju i pamćenje. Da bi se što kvalitetnije odmorio, pokušaj ograničiti količinu buke u prostoriji, ali i smanjiti svjetlo.

Dobro za zdravlje

Važno je znati da tvoj odmor nipošto ne smije trajati dulje od 30 minuta, Naime, dulji popodnevni san čak može uzrokovati zdravstvene probleme poput dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila te povišenog krvnog tlaka.

Ne dulje od 30 minuta

Predugo popodnevno spavanje također može imati negativan učinak na ostale periode spavanja. Svaki odmor u danu koji traje dulje od 30 minuta može negativno utjecati na duljinu i kvalitetu noćnog sna. Zato ako imaš problema s nesanicom i spavanjem općenito, to će samo pogoršati tvoje tegobe.

Komentari