Reci hakuna matata i kreni na safari

Piše
x-ica tim

Aug 02, 2016

Jumbo (dobrodošli), safari (putovanje), hakuna matata (nema problema) – ovo su sve riječi na jeziku swahili kojim se govori u zemlji u koju vas danas vodimo. Idemo na safari u Keniju.

Imali smo priliku čuti priču o safariju u Keniji i svim životinjicama i zvijerima koje ovo mjesto krije. Za očekivati je da i sami poželimo otići na takvo mjesto.

Za početak vas vodimo u Afriku, kontinent prepun pijeska, divljine i egzotike. Kenija je zemlja bogata nacionalnim parkovima, zološkim vrtovima te utočištima za životinje. U Keniji ne postoji jedan zoološki vrt kojime se može šetati kao u zagrebačkom Maksimiru. U Keniji je sve odvojeno – na jednom djelu kompleksa je utočište za slonove, na drugom za krokodile, na trećem za žirafe i međusobno su udaljeni nekoliko kilometara. Pretpostavljamo da je to zbog raznolikosti divljih vrsta pa da ne čuju i osjete jedni druge.

Dom za male slonove

Prva priča koju smo čuli bila je o sirotištu za male slonove. Oni šeću slobodno u ograđenom dijelu divljine sa svojim paziteljima. Pazitelji su ljudi koji ih hrane, liječe, čiste i brinu se o njima, a kada dođu posjetitelji dovedu ih u blizinu ograde i o svakom sloniću pričaju priču – o tome kako su došli tu, kako im je život izgledao prije, a kako sada te čemu se nadaju za njih u budućnosti.

20160605_115418 (Medium)

Tako su ispričali priču o slonu o kojem su se brinuli i s vremenom pustili na slobodu. Nakon 30 godina slon se vratio sa svojom obitelji i pokazao svojim paziteljima da je dobro te da se pohvali sa svojom ženkom i mladuncima. S razlogom se onda kaže da slonovi nikada ne zaboravljaju ili da netko ima pamćenje kao slon.

Safari Kiss

Uz utočište slonova, možete posjetiti i centar sa žirafama. One također slobodno šeću u svojem rezervatu. Ovdje postoji mogućnost dobiti hranu kojom se može hraniti ove dugovrate životinje. One će same jesti iz ruke i paziti da vas ne ozlijede.

Kažu: Nisi bio u Keniji, ako se nisi poljubio sa žirafom. Posjetitelji tako traže pusu od žirafe i one je radosno daju. Međutim, oni koji to ne znaju mogu ostati u šoku kada stoje pokraj ograde, a žirafa se spusti sa svojim vratom od dva metra i krene crnim dugačkim jezikom dati sočan poljubac. Toliko su navikle na poljubce da ih i same dijele.

20160605_161044 (Medium)

Nakon druženja sa slonićima i žirafama, posjetitelji mogu otići u zološki vrt u kojem se nalaze sve životinje kao u crtiću Kralj lavova. Od Timona (merkata) i Pumbe (bradavičaste svinje) do opasnih hijena, krokodila i lavova. U Keniji su cijele skupine iste vrste u jednoj nastambi, neke su na liječenju, a neke su došle tamo kao bebice i tako ostale.

20160605_141722 (Medium)

Prema slikama koje smo vidjeli pretpostavljamo da treba puno hrabrosti kada se stoji blizu nastambe krokodila. Ograde su male, a krokači su puno, puno veći nego naši Zagrebački. Prolazeći pored nastambe hijena krv se sledi u žilama. Gledaju u vašem smjeru i ispuštaju glasove slične ljudskom smijehu. Creepy doživljaj.

20160605_142742 (Medium)

Sve životinje su istinski divlje, većinu dana ne leže i ne spavaju kao one koje možete pronaći u Maksimiru, već nervozno hodaju po kavezima i glasaju se kao i u divljini. Jedinih pet minuta tišine je dok se hrane.

Fun fact: Svi zaštitari u ZOO-u i, zapravo, u cijeloj Keniji, u rukama drže puške.

Zanimljivo je da kenijski safari nudi i obrnutu mogućnost – posjetitelji su u kavezima, a životinje na slobodi. Ova mogućnost je za one vrlo znatiželjne. Ukratko, stave vas u kavez i u grupama prolazite kroz divljinu, gledate prirodu i sve životinje u njihovim prirodnim staništima.

Komadić divljine u srcu Maksimira

Iako možda nismo doslovno bili na safariju u Keniji, posjetili smo malu đunglu u srcu Maksimira i nismo ostali razočarani.

Ako živite u Zagrebu sigurno ste bili u njegovom Zološkom vrtu. Ako niste dugo bili, toplo preporučamo da se što prije uputite i vidite novosti koje vas tamo očekuju.

P1340589 (Medium)

Na ulasku u Zoološki vrt dobit ćete kartu da znate kamo treba ići. Po mogućnosti pratite kartu kako ne bi išli naopačke kao mi. U tom slučaju prvo ćete ući u Tropsku kuću. Ovdje možete naći stvarno svašta. Od svakojakih gmazova, otrovnih žabica, šišmiša pa sve do krokodila. Iako smo krenuli krivim smjerom uspjeli smo pregledati svaki krajičak i ostali ugodno iznenađeni.

Novi dom za stare prijatelje

Mnoge životinje dobile su nove nastambe i zoološki vrt je proširen. Dodane su svakojake promjene koje će biti zanimljive svim posjetiteljima.

P1340355 (Medium)

Najzanimljivija nova nastamba je, naravno, od kralja đungle i njegove kraljice. Lavovi su dobili veliki prostor pun zelenila s unutranjim i vanjskim dijelom nastambe. Oba dijela posjetitelji mogu vidjeti, a da bi došli do unutarnjeg dijela treba proći kroz umjetno napravljenu špilju od kud se može gledati lava kako spava ili čeka večeru.

Ručak na otvorenom

Zoološki vrt je uveo program takozvanog javnog hranjenja kada svaki dan u određeno doba posjetitelji mogu vidjeti kako pazitelji hrane životinje.

Uz lavove, nove nastambe su dobili i merkati, vukovi, kornjače i mnogi drugi. I prema reklamama koje se mogu vidjeti još mnogo novih nastambi će se izgraditi do početka rujna ove godine.

P1340562 (Medium)

Zabavno je i to da svi posjetitelji mogu na svakom uglu kupiti hranu za životinje. Naime, uz nastambe su postavljeni automati za hranu u koje treba ubaciti kovanicu od 5 kuna i nahraniti životinjice hranom koja im neće štetiti i nije smokić ili neka druga nezdrava poslastica.

Dođite i pogledajte što je novo

Sve ove promjene i mnoge koje tek dolaze omogućene su kroz EU fondove. Doživljaj Zološkog u Zagrebu prije par godina i sada je neusporediv. O Keniji smo Vam se raspisali, a u Zagreb ćete morati doći sami i vidjeti.

Možda vas privuče i činjenica da je zagrebački Zoološki vrt dobio dvije prinove. Zaslužni za to su Leo i Nyota, lavovi iz Zoološkog vrta, koji su na svijet donijeli dva preslatka mladunca. Vitalni, agilni i puni energije – tako bebe opisuju u ZOO-u iz kojeg priznaju, do lavića gotovo pa se i ne može. Ne štiti ih samo mama, već čitav čopor, a oni tek ponekad provire iz brloga svoje nastambe, prenosi Večernji list.

Photo galerija (23 slika)

Cijene ulaznica u Zagrebu su 20 kuna s obzirom na to da se velik dio vrta još uvijek renovira. Za one znatiželjnije cijene ulaznica u Keniji su oko 25 dolara, ali vjerujemo da će vas, ako idete u Keniju, više zanimati cijena avionske karte. Tu ste sami svoji istraživači.

Autorica teksta: Lea Čuveljak

Fotografije: privatni album

90. rođendan zagrebačkog ZOO-a

Komentari