Na današnji dan rođen je Elvis Presley

Piše
Mateo Galić

Jan 08, 2018

Na današnji dan, 8. kolovoza 1935. godine rođen je Kralj Rock and Rolla, Elvis Aaron Presley

Elvis Aaron Presley, često nazivan Kraljem Rock and Rolla ili samo Kraljem, još za života postao je legenda i neokrunjeni kralj rock ’n’ rolla.

1

U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. S 18 godina je napustio školu i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima That s All Right Mama i Heartbreak Hotel, a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje oko 600 milijuna komada.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmomVoli me nježno. Većinom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan.

2

U travnju 1977. doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. 16. kolovoza 1977.  Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine droge. Liječnici mu pokušavaju spasiti život – ali ne uspijevaju. Elvisova smrt potresla je milijune obožavatelja koji su se odmah sjatili u Graceland da velikanu odaju posljednju počast.

3

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde – u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.

S Priscilom je imao jedno dijete, kćer Lisu Marie, koja je također krenula očevim stopama bavljenja glazbom. Lisa je jedno vrijeme bila u braku s pokojnim Michaelom Jacksonom.

4

Izvor: Wikipedia

Komentari