Kako se najbrže riješiti opeklina od sunca

Piše
Dijana Šimunić

Aug 02, 2016

Svi se mi na ljetovanju volimo izležavati na plaži po cijele dane. No, što kad u tome pretjeramo? Opekline od sunca mogu ozbiljno ugroziti zdravlje naše kože. Donosimo nekoliko zanimljivih trikova koji će ti pomoći da ih se što prije riješiš.

Opekline je mnogo lakše spriječiti nego liječiti. No, nije ni to nemoguće. Velik broj nas tijekom ljetnih vrućina, a pogotovo na ljetovanju, zaradi opekline od sunca. Razlog crvenila, pečenja pa čak i bolova javlja se zbog velikog oštećenja kože.

1. Tuširanje hladnom vodom

Prva pomoć za opekline od sunca je hladan tuš. Tuširanje hladnom vodom (ne prehladnom!) u kratkom roku smirit će upalu nastalu zbog prejakog sunčanja. Također pomaže u ublažavanju svrbeža kože.

2. Hladni oblozi

Hladni oblozi imaju sličan učinak kao i tuširanje. Oblozi mogu biti samo s vodom, ali još više pomaže čaj od kamilice. Najlakše je samo ohladiti jednu ili dvije vrećice čaja od kamilice i staviti na ranu. Oblog uglavnom pomaže kada je u pitanju manja opeklina.

tee-1176125_960_720

3. Mazanje aloe verom

Prirodan lijek koji će odmah pomoći i kod najjačih opeklina. Aloe vera jedna je od najljekovitijih biljaka na našim prostorima. Već se u davnoj prošlosti smatrala lijekom besmrtnosti, a koristio ju je i Aleksandar Veliki. Zbog svojih ljekovitih zdravstvenih dobrobiti aloe vera, između ostaloga, pomaže i kod ublažavanja opeklina. Gel aloe vere sadrži posebne enzime koji ublažuju bol, smanjuju upalu kože i crvenilo te pomažu kod hidratacije.

cream-1327847_960_720

4. Jogurt

Lijek protiv opeklina od sunca možeš naći i u svom hladnjaku. Jogurt je zbog svojih probiotika i enzima koje sadrži idealan za ublažavanje nastale upale. U kratkom roku smanjuje toplinu i stvara poseban sloj proteina koji pomažu u procesu ozdravljenja. Sličan učinak za smanjenje opeklina ima i nemasno mlijeko.

Komentari