Znate li što je floppy disc?

Piše
Prika Vican

Aug 02, 2016

I dok će se mnogi začuditi ovom pitanju, jer znaju o čemu je riječ, veliki broj, pogotovo mlađe generacije, neće znati što je floppy disc, odnosno disketa. 

Disketa, također poznata pod imenom floppy disk je uređaj za spremanje podataka unutar računala koji se sastoji od savitljive (eng. floppy = savitljiv) tanke okrugle ploče presvučene tankim slojem magnetske tvari koja se nalazi unutar jedne plastične omotnice kvadratnog oblika. Za čitanje i pisanje diskete koristi se disketna jedinica (eng. floppy disk drive) ili skraćeno FDD.

3

Disketa se može izmjenjivati između pogonskih mehanizama. Pogonski mehanizam za takve diskove ugrađen je u računala, a diskovi se mogu jednostavno vaditi i umetati u računala i prenositi iz računala u računalo.

Disk je smješten u košuljicu koja ga štiti od oštećenja. Unutrašnjost košuljice presvučena je posebnom tvari koja štiti disk od trenja koje nastaje u dodiru s košuljicom.

Capture

Disketa se kao i ostali magnetni diskovi sastoji od glava (heads), cilindara (cylinders) i sektora (sectors). Glava diskete je zapravo jedna njezina strana, cilindar je jedna kružnica oko središta koja se nalazi na jednoj glavi, a cilindri su podijeljeni na sektore. Na klasičnoj disketi od 1,44MB nalaze se 2 glave, 80 cilindara s po 18 sektora, svaki od po 512 bajta.

Uporaba diskete postaje sve rjeđa pojavom CD-ROM-a i danas se ovaj uređaj rijetko koristi, ali jedan važan sustav i danas ovisi o disketama, i to, ni manje, ni više, nego američki nuklearni arsenal. Štoviše, glavne zvijezde navedenog sustava su prastare 8-inčne diskete. Projekt modernizacije sustava je u planu, pa će diskete biti umirovljene tijekom iduće godine, dok bi stari računalni sustav trebao biti u potpunosti zamijenjen do 2020. godine.

4

Izvor: Wikipedia

Komentari