Pripreme za Work and Travel avanturu

Piše
Ana Leko

Aug 11, 2015

Ivana Ceranić studentica je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koja se ove godine upustila u Work and Travel američku avanturu. Ispričala nam je kako se odlučila za to, sve o procesu prijave i pripremama za veliko putovanje.

Ivana Ceranić od početka svog studija na Ekonomskom fakultetu razmišlja o tome kako bi bilo uzbudljivo sudjelovati na nekom studentskom programu u inozemstvu. Oduvijek je bila avanturističkog duha i često putovala u razne zemlje, ali samo u turističkom aranžmanu. Motivirana željom za novim avanturama, prijateljstvima i preispitivanjem svojih mogućnosti Ivana se odlučla za jedan od najpopularnijih, studentskih ljetnih programa Work and Travel, a s nama je podijelila svoja iskustva, savjete i informacije o procesu prijave i svemu što je potrebno za studentski posao u Americi.

Uzbuđenje i strah

Najviše me motivirala činjenica da ću živjeti više od tri mjeseca samostalno. Željela sam testirati samu sebe, vidjeti kako bih bez pomoći roditelja i prijatelja preživjela i snašla se u dalekoj i novoj sredini. Drugi motiv koji me usmjerio prema ovoj avanturi bila je želja za dugotrajnom promjenom okoline. Također, jedan od važnih faktora bila je i želja da se osjećam korisno. Fakultetske obaveze mi ne ostavljaju puno vremena da se zaposlim, a znam koliko se moji roditelji trude i rade kako bih imala sve što mi je potrebno. No, želim sama zaraditi novac, olakšati svojim roditeljima i s ponosom si kupiti nešto od svoje plaće.

Koliko god sam avanturističkog duha, bila bih neiskrena kada bih rekla da me nije bilo nimalo strah. Što se je više približavao datum odlaska to sam bila u većoj drami. Nije me bilo strah aviona ili opasnosti u Americi. Bilo me strah hoću li se snaći, hoće li mi posao biti prenaporan, hoće li mi nedostajati prijatelji i rame za plakanje. No, blagodati moderne tehnologije i društvenih mreža rješavaju problem udaljenosti.

 Informacije na jednom mjestu

 Ako se odlučite za Work and Travel program budite strpljivi prilikom prijave i sigurni da ste skupili sve informacije. Na žalost, nema jedne web stranice na kojoj se nalaze potpune informacije koje bi vam olakšale odlazak na ovaj program. Kada se odlučite za Work and Travel avanturu, budite svjesni da je odlazak u agenciju samo jedan od sljedećih stotinu koraka.

Glavni preduvjet za Work and Travel u Sjedinjenim Američkim Državama je da ste student, redovan ili izvanredan. U Hrvatskoj su najpopularnije agencije za organiziranje ove avanture su Viking i CCUSA. Ako idete preko agencije CCUSA onda sami možete kupiti avionsku kartu, a agencija Viking uvjetuje da kupite kartu iz njihove ponude. Razlika među agencijama je i u tome što Viking ima svoju ured u koji možete doći i sve pitati, dok s agencijom CCUSA komunicirate online i sami uploadate dokumente.

Zbog face-to-face komunikacije odlučila sam se za Viking. To je koštalo malo skuplje jer nisam imala mogućnost samostalnog odabira avionske karte. Također, cijena programa raste iz tjedna u tjedan, tako da je najbolje i najjeftinije ako se za Work and Travel prijavite već u studenom. Prvo što treba donijeti u agenciju je preslika putovnice, potvrda fakulteta o školovanju, svoju fotografiju, CV i motivacijsko pismo.

 Odabir opcije i pronalazak posla

Work and Travel program nudi dvije opcije – takozvanu “self opciju” i  “premium opciju”. Self opcija je jeftinija i teža. Svakako je ne bih preporučila studentima koji po prvi put idu na Work and travel. Naime, ako se za to odlučite, onda si sami trebate naći posao i smještaj u Americi. To znači da ste osuđeni na nekoliko nepreglednih stranica za pronalazak posla poput indeed.com, monster.com i tripadvisor.com Rok za pronalazak posla i smještaja te prikupljanje svih dokumenata je 15. travnja kako bi vaš odlazak u Ameriku bio zagarantiran.

Nakon što sam shvatila da nikako neću stići sama pronaći posao i smještaj prebacila sam se na premium opciju koja je skuplja ali puno jednostavnija. U tom slučaju agencija pronalazi posao, a vi se samo morate odazvati na razgovor za posao. Razgovor se obavlja ili na organiziranom “job fairu” gdje dođe nekolicina poslodavaca ili putem Skypea.

Ivana Ceranić

Na sam dan “job faira” bila sam sigurna da želim ići na razgovore za posao u cean City u Marylandu ili u Santa Monicu u Californiji. Iz nekog razloga otišla sam na razgovor za Wyoming. Krajolik je djelovao čudesno, ogromne planine pune snijega okružene luksuznim kućama. Kasnije sam čula da posao koji se nudio u Santa Monici nije bio preporučljiv jer su smještaj i troškovi života toliko skupi da je to neisplativo.

Wyomig je država na sredini Sjedinjenih Američkih Država a njegovi prastanovnici bili su Indijanci. Možda će vam biti lakše smjestiti Wyoming kada vam kažem da se u toj državi nalazi najstariji svjetski nacijonalni park Yellowstone. Gradić u kojem sam dobila posao je Jackson Hole, koji ima oko 8000 stanovnika i navodno su česti posjetitelji ove destinacije Harrison Ford, Sandra Bullock, Julianne Moore, Cate Blanchett i druge zvijezde u potrazi za malo mira.

Poslovi koje se nude su perači posuđa, spremačice, prodavači, a ja sam dobila posao ticket agenta koji prodaje ski-karte. Naime u Jackson Holeu sezona skijanja traje cijelu godinu.

Uglavnom se na program Work and Travel rade mali, studentski poslići, a plaća je u prosjeku 10 dolara na dan. Morate raditi minimalno 40 sati na tjedan i sami si rasporedite satnicu. Uz plaću uvijek se skupi i poneka napojnica. Uz taj posao, kada dođete u Ameriku možete pronaći “second job” i raditi dva posla paralelno.

Na poslu koji vam je pronašla agencija ne možete dati otkaz, osim u slučaju obostranog nezadovoljstva.

Financijski dio priče

Cijene programa na letcima i plakatima djeluju povoljno, a u konačnici je druga priča. Navodno je program isplatljiv, u tom smislu da zaradite dovoljno da vratite uloženo, da si sami financirate život u Americi i da vam ostane dovoljno novca za poneko putovanje dok ste tamo.

 Ako odaberete “self opciju” i platite to krajem godine iznos će biti oko 400 eura, s tim da cijena raste svakih nekoliko tjedana i dosegne svoj maksimum od 650 eura u travnju. Problem je u tome ako ne pronađete posao ostajete u Hrvatskoj i propada vam uloženi novac. Osim ako uzmete osiguranje u slučaju otkaza putovanja, koje košta oko 90 eura, pa ako odustanete ili ne nađete posao dobit ćete povrat novca od 200 eura.

Za “premium opciju” na početku treba izdvojiti oko 700 eura koji s vremenom rastu do 950 eura. To djeluje kao da ste im platili čisti zrak, jer vam samo pronađu smještaj i posao, ali ćete zasigurno uštedjeti puno vremena i živaca. S ovom opcijom ste sigurni da ćete otputovati.

Kada dobijete posao poslodavac vam treba dati “job offer”, dokument koji dokazuje da ste dobili posao. Taj dokument se daje na verificiranje spozoru koji provjerava prethodna poslovanja vašeg poslodavca kako biste bili sigurni da će vas poslodavac isplatiti.

 Nakon toga slijedi postupak izdavanja zahtjeva za vizu. Cijena naknade za vizu je oko 1160 kuna. Prvo trebate napraviti account na internetskoj stranici Američke ambasade i unijeti svoje osobne podatke. Zatim napravite svoj account na usvisa-info.com kako bi je platili i dogovorili termin dolaska u ambasadu. U ambasadu trebate donijeti index, putovnicu, svoju fotografiju (dimenzija 5×5, potvrdu fakulteta o školovanju, job offer, servis dokument te dokumente DS-160 I DS – 2019.

 Avionske karte

Cijene avionskih karata kreću se od 5500 kuna do 8000 kuna. Također, to ovisi i o agenciji koju ste odabrali. Kartu se ne isplati kupovati prije nego što se sve potvrde i dokumenti prikupe, što je uglavnom negdje u svibnju, a tada su i avionske karte skuplje.

Razlika u cijeni ovisi i o tome od kuda letite. Moja karta je oko 8000 kuna jer je let iz Zagreba.  No, ako se leti iz Beograda cijena može biti jeftinija i do 300 eura.

 Troškovi smještaja

U troškove treba još uključiti i smještaj čija cijena varira od mjesta do mjesta. Moj smještaj košta oko 130 dolara tjedno. Plaća se također isplaćuje jednom tjedno pa je potrebno imati 1000 dolara na računu prilikom dolaska u Ameriku kako biste mogli pokriti životne troškove za prvi mjesec. Očekuje se da prva plaća bude isplaćena već u prvim tjednima.

 Grace period

Nakon završetka radnog razdoblja vašeg programa, dozvoljeno je 30 dana turistički boraviti u SAD-u. U tom razdoblju (tzv. grace period) nije dozvoljeno raditi jer vam je istelka J1 viza.

Kako sam provela svoj grace period saznat ćete drugom prilikom, u sljedećem izvještaju. Nadam se da vas je ova priča potaknula da razmislite o priključivanju Work and Travel programu i da će vam savjeti biti korisni. Na vama je samo da počnete štedjeti, skupite malo hrabrosti i strpljenja i upustite se u ovu nezaboravnu američku avanturu.

Komentari