Proputovao Europu s 10 eura u džepu

Piše
Iva Bucić

svibnja 25, 2016

Uroš Jegdić jedno je jutro s ruksakom na ramenima i putovnicom u ruci, bez ikakvog plana, krenuo iz Beograda autostopom prema granici sa svega 10 eura u džepu.

Njegovo je putovanje započelo u Mađarskoj, a 33 dana kasnije obišao je 12 europskih zemalja. Na putu ga je pratio jedino Miško, plišana igračka koju je od prijateljice dobio za sreću.

Sve se dogodilo preko noći, zbog želje da vidim svijeta, da upoznam drugu kulturu, da vidim koliko mogu sam bez igdje ikoga, započinje priču Uroš, koji smatra da za ovakvu avanturu ne treba hrabrosti: – Treba samo napraviti prvi korak, ne razmišljati o negativnim stvarima. Ostatak se hrabrosti nađe usput.

Smještaj je Uroš nalazio preko stranice Couchsurfing, a kada mu to nije polazilo za rukom, spavao je u šatoru. Put ga je iz Mađarske, odveo u Slovačku, Austriju, Češku, Njemačku, pa onda u Nizozemsku, Belgiju, Luksemburg, Francusku, Švicarsku, Italiju i u konačnici u Sloveniju. Da bi imao što za jesti, morao je pronaći posao.

Radio sam razne poslove, u Budimpešti sam bio sofa man (spustiš se sve četiri, a neko sjedne na tebe i slika se, plaća se euro po slici) u Belgiji sam se tukao s jastucima (minuta borbe jedan euro), hranio sam prepelice i zečeve, prao suđe, čistio kuće, a obavljao sam i druge fizičke poslove u Luksemburgu. To uglavnom bude zabava koja se unovči. Posao sam tražio po trgovima, od kafića do kafića, od hotela do hotela. Dok ne bi pronašao posao, volontirao bih nekoliko sati, pa bi mi dali hranu, priča Beograđanin.

Kad nije radio obilazio je gradove i maksimalno uživao. Od svih mjesta u kojima je bio posebno je iznenađen Berlinom, Venecijom i Amsterdamom. Zašto se vratio? Zaželio se svog kreveta, kaže.

U Srbiju se s putovanja od 7000 km vratio onako kako je i krenuo – praznih džepova, jer sve što je uspio zaraditi, potrošio je na hranu i piće. Ipak, tu ne želi stati, jer je nova odrednica koju planira Azija.

Sad planiram ići za Aziju i prijeći preko 30 000 km, sve autostopom izuzev transsibirske pruge. To mi je želja, da putujem njome. Kažu da je nezaboravno iskustvo. To mi je jedini plan, ali i želja koju želim sebi ispuniti, zaključuje Uroš.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari