Proslava Dana svetog Patrika u Buzz stilu

Piše
Lorena Sikavica

Mar 15, 2017

U petak, 17. ožujka, priključite se međunarodnim proslavama Dana Svetog Patrika u klasičnom, nešto zelenijem BUZZ stilu.

Očekuju vas iznenađenja, Guinness kokteli, zelene točene pive, zeleni shooteri, Irska muzika i još hrpa detalja kojima će Buzz zazeleniti ovaj dan!! Juraj Jurlina će se pobrinuti za live dio večeri, a starta u 23 sata.

Evo par detalja za one koji se pitaju što se to slavi:

  • Sveti Patrik se nakon bijega iz zatočeništva vratio u Irsku i propovijedao kršćanstvo. Prema legendama, narodu je Sveto Trojstvo objasnio pomoću djeteline, kojoj su Irci kasnije dodali četvrti list za sreću. Sveti Patrik umro je 17. ožujka 461. godine, a djetelina je postala simbol svetkovine.
  • Povodom proslave svetog Patrika rijeke u Chicagu boje se u zeleno, a najveća parada na svijetu je u New Yorku. Diljem Sjedinjenih Američkih Država živi više od 34 milijuna ljudi irskog podrijetla. Iako se zelena boja povezuje sa svetkovinom, ruho svetog Patrika bilo je plavo. Zelena boja povezuje se sa srećom, a kao simbol Irske počela se koristiti u 19. stoljeću.
  • Sveti Patrik je osim Irske, Nigerije i inženjera, zaštitnik svih onih koji se boje zmija zato što je prema legendama potjerao zmije i ostale otrovne životinje iz Irske.
  • Na Dan svetog Patrika muškarci na kragnama nose djetelinu, žene u kosi nose zelene vrpce, a djeca narančaste, bijele ili zelene bedževe.
  • Jedan od simbola Irske je i vilenjak. Prema legendi on je bio postolar koji je novac od izrađenih cipela stavljao u lonac i potom ga sakrio na kraju duge. Ako ga ikad ulovite, vilenjak vam treba ispuniti tri želje. Tako na Dan svetog Patrika, Irci skrivaju novac za djecu, koja ga onda traže i nadaju se da će osim toga pronaći i vilenjaka.

Buzz bar

Komentari