Kratki vodič kroz sveučilišne predrasude

Piše
x-ica tim

Oct 04, 2019

Dragi brucoši, nitko nije rekao da je lako biti student. Morate se priviknuti na crnu kavu, hrpu literature, malu satnicu i novi identitet koji stječete kao polaznik određenog fakulteta na Sveučilištu.

Kao student bilo kojeg fakulteta u Zagrebu (ili bilo kojem gradu) stječete određenu etiketu koja vas ističe među ostalim studentima. U većini slučajeva se njome nećete ponositi ali nećete ni ocjenama u indeksu, pa dok imate studentska prava uživajte u obilju slabo plaćenih poslova i jeftinom etanolu koji će ublažiti svaku kritiku upućenu na račun vašeg fakulteta.

predrasude

Prirodnjaci vs. društvenjaci

Postoji velik jaz imeđu prirodnjaka i društvenjaka (iliti humanista). Ta razlika vidiljiva je još za vrijeme osnovne i srednje škole, ali doživljava svoj vrhunac pri upisu na faks. Ruku na srce, postoje i prirodni humanisti i humani prirodnjaci, a postoje i nehumani i neprirodni s obje strane. No, da ne zalazimo u psihološku sferu, osnovna podjela je ona prva.

predrasudePrirodnjaci možda to nikada neće priznati ali za njih su svi ti društveni smjerovi obična hrpa izmišljotina za one kojima se još baš i ne ide na burzu rada. To su, misle oni, većinom studiji o kojima roditelji ne govore puno osim da im dijete studira, a ostali su previše pristojni da upitaju što. U njihovim očima od vas društvo i nema neke pretjerane koristi. Ali, neka vam je.

Humanisti, tu je na vama da pokažete koliko ste humani. Ne dajte se isprovocirati. Ne mogu vas cijeli život maltretirati zbog jedinica iz matematike i fizike. Vi znate (ili ćete tek saznati) zašto i čemu služi vaš studij. No, na kavi s prirodnjacima teško ćete dolaziti do riječi, a svoje jadikovke o kolokvijima ostavite za kolege s faksa, oni najbolje znaju kako vam je.

Njegovo veličanstvo Pravni faks

No, naravno da postoji i natjecanje među svim kategorijama studoša. Humanističkih smjerova je na izvoz ali uvijek će vas na vašem fakultetu uvjeravati da je vaš odabir studija poseban i drugačiji od ostalih. Zasigurno i jest jer, zaključit ćete, inače ne bi bilo toliko društvenih smjerova.

Ipak, hijerarhija je jasna i nju se deklarativno poštuje. Na tronu humanističih znanosti sjedi Pravni fakultet. Iako će nakon par godina neki od budućih pravnika komentirati kako nikad nisu trebali upisati taj fakultet i ne znaju što im je bilo u glavi, drugima to nikad neće priznati. Hrpa literature i ispiti o kojima pišu čak i mediji svrstavaju ih među studente s najvećim kapacitetom pamćenja zbog čega vi ostali ustvari nemate pojma što znači studiranje (često ga se u govoru zamijenjuje s riječi život), a samim time ni pravo glasa.

predrasude

Pomaknuti svemir Filozofije

Filozofski fakultet je svojevrsna galaksija u koju kad jednom uđeš teško izlaziš. To je Nizozemska u malom. Svijet različitosti, što smjerova što ljudi. Dolaskom ispred Filozofskog osjetit ćete jednu posebnu energiju koja nije svojstvena ustanovama koje nose naziv Fakultet. Oni se većinom ne druže s pravnicima, a ako se druže to je zato što su se upoznali prije faksa. Ukoliko ste i vi jedan od studoša s Filozofskog znajte da kad kažu – mladi pokreću svijet – misle na vas.

Štreberi i partijaneri u jednom

Ekonomisti nisu ni tu ni tamo. Oni su na sveučilišnom rangu odmah ispod Pravnog fakulteta, što je ponekad blagoslov, ali većinom prokletstvo. Obitelj vas već vidi kao Todorića, a na Sveučilištu ono na što svi pomisle kad im kažete da studirate ekonomiju je često – meeh, jadničak sigurno nije upao na pravo. Recimo da su ekonomisti sposobni družiti se s pravnicima po kavama, a partyje će rađe odrađivati s kolegama s Filozofskog. Ekonomična socijalizacija, slučajnost ili lagana profesionalna deformacija?

Bijele kute kolo vode

predrasude

Dok se društvenjaci nadmeću tko će jednog dana imati bolju plaću naši budući liječnici i znanstvenici sve to promatraju sa strane i ne mogu vjerovat što se događa. Kakvi su to fakulteti koji ti ne oduzimaju sve slobodno vrijeme, pitaju se. Mora se priznati, medicina i druge prirodne znanosti nisu samo zanati, to su pozivi. Mladi ljudi koji svu svoju energiju žrtvuju za vježbe po raznim laboratorijima i za razna proučavanja vrijedni su divljenja. Društvenjaci ih promatraju kao svojevrsne vanzemaljce sa super moćima o kojima se još ne zna puno osim da postoje.

Prije učenja treba se dobro zabaviti

I dok se predrasude vrte u krug Sveučilišta, vaša svježe isprintana literatura čeka na svoje prvo prelistavanje. Stoga, dragi naši brucoši i iskusni studenti, nadamo se da se već lagano pripremate za prvu rundu kolokvija. Znamo da je teško i dosadno, znamo i da vam se ne da i da vaš cimer uvijek ima manje za učiti od vas. Ali isto tako znamo da ste nedavno imali najluđi party u gradu i da vam mnogi zavide što ste studenti.

Komentari