Terenska nastava likovnjaka na Trški Vrh

Piše
Petra Haleš

Jan 08, 2021

Studenti četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu sa svojim su profesoricama posjetile lokacije kod Krapine.

Zadnji dan nastave uživo u prošlome semestru, studenti četvrte godine kiparskog i slikarskog smjera OKIRU, u društvu svojih nastavnica red. prof. mr. art. Suzane Damiani, red. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih i pred. Tajane Škalameru, unatoč otežanim uvjetima, ostvarili su terensku nastavu u Trškom Vrhu kod Krapine.

1

Izuzetan sakralni objekt – zavjetna crkva Majke Božje Jeruzalemske, sa svojom baroknom arhitekturom, zidnim slikama u cinktoru i crkvi, sa svojim bogatim drvenim inventarom, uz okolni krajolik, primjer je Gesamtkunstwerka, ali i sadašnje kao i buduće radilište za konzervatore-restauratore te mnoge interdisciplinarne istraživače.

Naime, kompleksni radovi na vanjštini i unutrašnjosti crkve tek predstoje. U tu problematiku uputila ih je mr. sc. Lana Križaj, predstojnica Konzervatorskog odjela u Krapini, s kojim ovaj Odsjek Akademije već niz godina razvija uspješnu suradnju.

2

Dokumentiranje poklonca MB Jeruzalemske, Trški Vrh. Foto: S. Damiani

Unatoč ili baš zahvaljujući zimskim uvjetima – ni predbožićni ugođaj nije izostao. I studenti i profesori Akademije nadaju se da će nastaviti s terenskom nastavom što prije – jer bez nje nema cjelovite edukacije na OKIRU.

Izvor/Foto: universitas-portal.hr

Komentari