Jaz plaća: U 90% djelatnosti muškarci zarađuju više od žena

Piše
Iva Bucić

svibnja 03, 2016

Od zvuka žvakanja prvomajskog graha mnogi su prečuli podatke Zavoda za statistiku prema kojima su žene za isti posao kao muškarci plaćene u prosjeku 636 kuna manje.

Žene su na tržištu rada u višestruko nepovoljnom položaju. Teže dolaze do posla, a ako ga se i dočepaju, za to ih čeka manja plaća. Iako su generalno školovanije od muškaraca, Hrvatice na istom radnom mjestu zarade 10,9 posto manje nego muškarci. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2014. godine prosječna muška neto plaća iznosila je  5 826, a prosječna ženska 5 190 kuna.

jaz plaća

(Izvor: Zavod za statistiku)

jaz plaća

(Izvor: Eurostat)

Jaz plaća među spolovima globalni je fenomen kojeg se često nastoji opravdati činjenicom da su tradicionalno ženska zanimanja manje plaćena. Međutim, takva logika zaobilazi činjenicu kako se plaće razlikuju na istim radnim mjestima. Analiza pokazuje kako žene veću plaću imaju u samo dvije od 19 kategorija djelatnosti, i to u građevinarstvu, te u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

S druge strane, muškarcima se u odnosu na žene najviše isplati raditi u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, gdje zarađuju 1833 kuna više. te u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, gdje zarađuju u prosjeku 1647 kuna više od kolegica.

tablica

Tablica s iznosima razlika u neto plaćama. Muškarci manju plaću od žena primaju samo u dvije kategorije, a u čak pet slučajeva zarađuju preko 1000 kuna više od žena na istom radnom mjestu.

Unatoč tome što ženska satnica vrijedi manje od muške, podaci Eurostata kažu da je 2010. godine tercijarno obrazovanje u Hrvatskoj kraju privelo 28,8 posto žena i tek 19,4 posto muškaraca. Iako su žene, dakle, generalno više obrazovane od muškaraca, rjeđe se zapošljavaju. Tako je, primjerice na razini čitave Europske unije 2007. godine zaposleno bilo 73 posto muškaraca i tek 58 posto žena.

Dok mnogi odmahuju rukom na ovoj problem i nazivaju ga obmanom radikalnih feministkinja, Svjetski ekonomski forum procijenio je kako ipak ima nade za jednakost. Na globalnoj razini, kažu oni, muške i ženske plaće mogle bi se izjednačiti za otprilike 118 godina.

Komentari