Upalilo se Svjetlo hrvatskog sporta

Piše
Ana Leko

Jul 12, 2016

Sinoć je ispred Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović svečano upaljeno Svjetlo hrvatskog sporta. Time je obilježeno 10 godina djelovanja Muzeja i skori početak Europskih sveučilišnih igara.

Brojni mladi, znatiželjnici, sportaši, stranci, slučajni prolaznici i dobronamjernici sinoć su se okupili ispred Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović kako bi sudjelovali u svečanom paljenju Svjetla studentskog sporta.

Sve to odvijalo se u čast desetogodišnjeg djelovanja Muzeja i uoči svečanog otvorenja Europskih sveučilišnih igara. Ovom svjetlosnom instalacijom revitaliziran je autentični dio plamenika s Univerzijade ’87 koji je upalio upravo Dražen Petrović na Maksimirskom stadionu prilikom otvaranja igara.

IMG_7449 (Medium)

Plamenik su zajednički upalili Biserka Petrović, majka legendarnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića, i Hrki, te na simboličan način spojili Univerzijadu i Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016, točno na mjestu koje je izgrađeno 1987. i nosi Draženovo ime.

IMG_7490 (Medium)

Malo je onih koji nisu čuli za Dražena Petrovića, vrhunskog košarkaša koji i 23 godine nakon smrti još uvijek živi u srcima ljudi cijelog svijeta. Upravo je Dražen Petrović predvodio 6500 studenata 1987. godine.

IMG_7562 (Medium)

Na najvećem sportskom natjecanju do tada, Univerzijadi 1987., Dražen je upalio svjetlo hrvatskog sporta, baklju mira, koja je do Zagreba putovala sve od Hirošime. Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. najveći su sportski događaj u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja te, iako ne Dražen osobno, baklja je još jednom upaljena. Svečana ceremonija u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović otvorena je i zaključena izvedbom Zagrebačke filharmonije, a riječi dobrodošlice uputila je ravnateljica muzeja Aleksandra Vlatković.

Photo galerija (25 slika)

Biserka Petrović spomenula je sve one koji su doprinijeli izgradnji ovoga projekta te zahvalnice uručila Ministarstvu kulture, Ivici Lovriću, pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zlatku Mateši predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora te Turističkoj zajednici Grada Zagreba.

Posebno se obratila i Aleksandru Petroviću, izborniku hrvatske košarkaške reprezentacije te čestitala na plasmanu na Olimpijske igre riječima:

Prenio si duh svoga brata i dokazao da nema nepobjedivih.

Ususret Europskim sveučilišnim igrama riječi ohrabrenja imala je i za naše natjecatelje:

Mogu samo poručiti da je Dražen plamen upalio kao najbolji student, ne samo kao sportaš. Onaj tko studira može ujedno biti i najbolji sportaš, a najbolji sportaš može biti najbolji student i to je zapravo Draženova poruka.

Nazočnima se obratio i predsjednik odbora Europskih sveučilišnih igara, Zrinko Čustonja, koji priznaje kako nije bio svjestan kolikog se posla primio na početku ovog projekta, ali da se zbog toga još više divi svojim prethodnicima iz 1987. Ususret ceremoniji otvaranja u srijedu, 13. srpnja, poručuje:

Slično kako je Dražen imao bitnu ulogu na Univerzijadi, ove će godine imati gospodin Aco Petrović te će tako dva brata zaokružiti priču ova dva natjecanja. No, kako bi ste saznali koja je to uloga, morat ćete doći na otvorenje.

Projekt je potaknula Zaklada Dražen Petrović i Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, a realiziran je zahvaljujući podršci Grada Zagreba.

Komentari