Večeras se otvaraju gornjogradska Dvorišta

Piše
Ana Leko

Jul 15, 2016

Kulturno-turistička atrakcija Dvorišta već će treći put otvoriti svoja vrata u starogradskoj jezgri Zagreba. Svako dvorište ima svoju priču kroz koju Zagrepčanima i brojnim turistima govori o Zagrebu kakav još nisu doživjeli.

Dvorišta će svoja vrata otvoriti večeras, 15. srpnja, a zatvoriti 24. srpnja. U tih deset dana, u skladu sa sloganom Svako ima svoju priču, Dvorišta pričaju priče o prošlosti Gornjega grada praćene bogatim glazbenim programom.

Tu će otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača na sjevernom potezu Gornjega grada – prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnoga arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19.

U ulaznom atriju i zelenom skrivenom vrtu Mletačke 8 uživat ćete u jedinstvenom ambijentu okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remekdjelo Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli doživjet ćete dašak dobrih starih vremena te kao u doba gospona Fulira osvježiti se uz gemišt i zabaviti uz starogradske popevke.

Tko pjeva zlo ne misli – „najzagrebačkiji” film

Novitet ove godine otvorenje je lokaliteta Hrvatskoga instituta za povijest u Opatičkoj 10 u kojemu je sniman još jedan antologijski hrvatski film – Glembajevi Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom na Gornjem gradu slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bolléa te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt ispod monumentalnoga klasicističkog pročelja koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj s prekrasnim pogledom na krovove i zvonike grada Zagreba.

Drugi novitet je intimno dvorište kuće Frigan odvjetnika i drugoga zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Alojzija Frigana, ove godine rezervirano za ljubitelje birane glazbe i šansone.

No u bogatome i raznolikom programu ovogodišnjih Dvorišta organizatori najavljuju brojne vrhunske glazbenike:

Songkillers Acoustic feat. Nikola Marjanović, Iva Smojver, Matija Cvek, Ex Serbus, Zagrebački cinkuši, Radovan Prstačić u večerima francuske šansone, Ansambl Antiphonus, Jelena Radan, Maja Savić, Gordana Marković, Dreamers, Melita Lovričević, Lea Bulić, Helena Hunčaga, Danijela Pintarić, Branko Bogunović Pif, Antonela Đinđić, Duo Intense i još mnogi drugi.

Dvorišta su partnerski kulturno-turistički projekt G.A.D. PRODUKCIJE, KATAPULT PROMOCIJE i Turističke zajednice grada Zagreba. Program manifestacije održava se uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba u sklopu programa ZgKUL.

Dvorišta su otvorena za posjetitelje svakim danom za trajanja manifestacije od 18 do 24 sata, a ulaz u sva dvorišta je slobodan.

Lokaliteti dvorišta: Sjeverni dio Gornjeg grada

Palača Balbi, Demetrova 11
Staroslavenski institut, barokna palača i dvorište s jedinim sačuvanim bunarom na Gornjem gradu, među starim Zagrepčanima poznata i kao Balbičina palača nazvana po barunici Korneliji Balbi koja je bila njena zadnja privatna vlasnica, u kojoj je u brojnim trenutcima slobodnoga vremena vezla najljepše ukrašena veziva koja se i danas čuvaju u obližnjem Muzeju grada Zagreba.

Palača Erdödy-Drašković, Opatička 29
Državni arhiv u Zagrebu, čuva najstarije povelje iz povijesti grada Zagreba, u ovoj prekrasnoj palači svoje djetinjstvo provela je hrvatska operna primadona Sidonija Erdödy Drašković, a još sredinom 20. stoljeća u njemu se sušio veš, igrala djeca i trčale kokice.

Atelijer Meštrović, Mletačka 8
Zbirka slavnog kipara, obiteljska kuća koju je Ivan Meštrović zajedno s umjetninama, fotografijama, arhivom i drugim osobnim stvarima darovao Hrvatskoj, posjeduje dva otvorena prostora, ulazni atrij mediteranskoga tipa i skriveni unutarnji zeleni vrt s majstorovim skulpturama ispred atelijera.

Privatno dvorište obitelji Milovac, Opatička 19
Lokacija na kojoj je rođen skladatelj i violončelist Rudolf Matz, na kojoj je živjela velika ljubav slavnog hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog Hedviga Ban te na kojoj je prema legendi nastala prva hrvatska opera Ljubav i zloba.

Tko pjeva zlo ne misli, privatno dvorište, Basaričekova 11
Dvorište u kojemu je sniman najzagrebački među svim filmovima – kultni film Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika s vječnim likovima Ane, Franje, Mine, gospodina Fulira i malog Perice.

Hrvatski institut za povijest, Opatička 10
Reprezentativna palača dograđena i preuređena na inicijativu oca modernog Zagreba Izidora Kršnjavog prema nacrtima graditelja hrvatske metropole Hermana Bolléa; u ovu palaču u kojoj je sniman kultni film Glembajevi Antuna Vrdoljaka, na simbolički način ugrađene su uljudba, kultura i povijest Hrvata. Posjeduje čak dva dvorišta: reprezentativno prednje s ružičnjakom i fontanom u koje se ulazi kroz najljepšu kovanu ogradu na Gornjem gradu, te skriveno stražnje koje se zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj i posjetiteljima pruža jedinstveni pogled na krovove i zvonike grada Zagreba.

Kuća Frigan, Opatička 27
Jednokatna uglovnica najkvalitetnije je sačuvano djelo u opusu arhitekta Aleksandra Brdarića te reprezentira epohu bidermajera u Zagrebu. Na balkonskoj kovanoj ogradi inicijali su vlasnika kuće i njegove žene: odvjetnika i zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Alojzija Frigana (AMF). Nakon Janka Kamaufa, rođenog nekoliko kuća od Kamenitih vrata na Gornjemu gradu, Frigan je bio drugi gradonačelnik u povijesti hrvatske prijestolnice. Obojica su bili odvjetnici, vršnjaci rođeni 1801., a veže ih i ista kuća, upravo ova palača koju je Kamauf prodao svome nasljedniku.

Sve možete pratiti i na Facebooku.

Komentari