Zagreb Fantasy Convention u klubu Buena Vista

Piše
Fedora Kraljić

Jun 15, 2016

Zagreb Fantasy Convention u klubu Buena Vista okupio je ljubitelje raznih fantastičnih sadržaja. Glavna tema događaja bila je Tolkienova trilogija Gospodar prstenova.

Prošloga vikenda, 11. i 12. lipnja, obožavatelji fantastike došli su na svoje! Udruga Zagreb Fantasy Country organizirala je Zagreb Fantasy Convention. Iako tek prvi događaj u organizaciji ove mlade udruge, konvencija je protekla iznimno uspješno.

20160612_133224

Prema procjenama organizatora, prvoga je dana događaju prisustvovalo čak 600 do 700 posjetitelja. Posebno su ponosni na cosplay natjecanje na koje se prijavio veliki broj sudionika u svojim maštovitim kreacijama, u čemu je pomogao i Varteks, njihov modni sponzor.

20160612_155457Voditelji udruge, Luka Šmit i Goran Horvatinec, objasnili su da je riječ o udruzi staroj tek nekoliko mjeseci; vrijeme koje su proveli upravo pripremajući ovaj, njihov prvi, samostalni događaj. Ta je udruga tako nadopunila već dobro razvijenu zagrebačku scenu ljubitelja fantastike, a osnivači udruge naglašavaju kako je riječ o prijateljskim udrugama koje sve međusobno surađuju. Zanimljivo je što su se članovi udruge okupili slučajno, kada su se svi zajedno prijavili kao volonteri na događaj koji je također trebao biti posvećen Tolkienovom svijetu.

20160612_155501Raznolikost programa privukla je posjetitelje različitih interesa. Našlo se sadržaja za one najmlađe koji su gradili kućice za hobite, izrađivali karte Međuzemlja i družili se u čarobnom svijetu fantastike. Ozbiljniji i stariji posjetitelji pohodili su predavanja, a neozbiljniji stariji posjetitelji držali su se Larp špilje, World of Gaming prostorije i igrali razne igre i videoigre. Konvencija je organizirana u prostoru Buena Vista Cluba od kojeg su u najam uzeli čak osam prostorija i veliko dvorište. Ugođaju je posebno doprinio prostran dvorišni prostor organiziran kao renesansni sajam, a na kojem se, uz piće i jelo, moglo okušati i u streličarstvu. Luka i Goran istaknuli su da je publika pokazala posebno oduševljenje udrugom Tribe of Creation, a o zadovoljstvu posjetitelja i uspješnosti samog događaja svjedoči i velika brojka od 30 natjecatelja koji su sudjelovali u cosplayu.

Konvencija je imala regionalni karakter budući da su također sudjelovale i izlagale udruge iz Srbije, Valinov i Evenstar. Priliku da promoviraju svoj rad dobili su i predstavnici Istrakona, Rikona, Liburnikona… Predstavnici udruge 3. zmaj iz Rijeke pohvalili su organizaciju, izrazili oduševljenje prostorom, tehnikom, odličnom hranom i odazivom te zadovoljstvo što je na konvenciju došlo puno mladih posjetitelja.

Komentari