Zaključen nogometni prijelazni rok

Piše
Boris Čulić

Sep 03, 2016

Prelaskom iz kolovoza u rujan zaključen je još jedan buran i napet ljetni prijelazni rok u nogometu. I ovaj puta potrošen je enorman iznos novca za pojačanja, a veliki broj transfera dogodio se u posljednja dva dana.

Što se tiče trošenja financijskih sredstava, daleko najrastrošniji bili su Englezi. U njihovom Premiershipu potrošeno je rekordnih 1,4 milijarde eura za dovođenje novih igrača. To je gotovo dvostruko više od slijedećih u nizu – Talijana, koji su na pojačanja izdvojili samo 750 tisuća eura.

Svjedočili smo ovoga ljeta i najskupljem transferu u povijesti. Rekordna kupovina pripala je Manchester Unitedu, koji je za usluge Paula Pogbe na račun Juventusa uplatio astronomskih 105 milijuna eura! Da stvar bude još zanimljivija, Pogba je već bio član Manchester Uniteda, ali su ga 2012. godine pustili u Juventus, i to bez ikakve odštete. Toliko o dobrom poslovanju.

Osim Pogbinog prelaska u redove Crvenih vragova, ostvaren je još jedan transfer koji spada u pet najvećih transfera ikada, a to je prelazak Gonzala Higuaina iz Napolija u Juventus. Talijanski je prvak za Argentinca izdvojio nešto manje, ali još uvijek jako puno novca – 90 milijuna eura.

Kao i prijašnjih godina, zadnjeg dana prijelaznog roka bilo je vrlo prometno. U tih 24 sata finalizirano je gotovo 150 transfera, a donosimo neke od najznačajnijih. Londonski Chelsea u svoje je redove iz PSG-a vratio braniča Davida Liuza za 40 milijuna eura, dok je Tottenham ispred nosa Evertonu preoteo Moussu Sissokoa, ponudivši Newcastleu veći iznos (35 milijuna eura). Angažman je nakon duge potrage pronašao i vrlo talentirani, ali isto toliko problematični Mario Balotelli, koji je bez odštete Liverpool zamijenio francuskim Niceom.

I engleski prvak Leicester bio je aktivan u posljednjim satima prijelaznog roka. Osim što su sačuvali većinu ključnih igrača, nakon višemjesečnog koketiranja uspjeli su dovesti Islama Slimanija iz portugalskog Sportinga, i to za 34 milijuna eura. Da zaokružimo najzvučnije transfere posljednjeg dana, dodajmo da je Manchester City poslao dvojicu standardnih igrača na posudbu – Samir Nasri prešao je u španjolsku Sevillu, a vratar Joe Hart novi je član talijanskog Torina.

Ljetni prijelazni rok je okončan i ove godine više nećemo svjedočiti transferima. Sve do prvih sati iduće godine, kada počinje zimski prijelazni rok. Dotada, uživajmo u novonastalim momčadima i njihovim nastupima.

Komentari