Deset znakova da jedete previše šećera

Piše
Prika Vican

Sep 02, 2016

Poznato je koliko prehrana bogata šećerom može negativno utjecati na zdravlje. Od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, karcinoma do poteškoća u radu nadbubrežne žlijezde samo je dio je bolesti koje su direktno povezane s prekomjernim unosom slatkoga. 

Šećer, bijelo brašno i sol, kažu liječnici, su tri bijele smrti.

Mnogi svoju ovisnost o šećeru niti ne primjećuju bez obzira na svakodnevne napade želje za slatkim koja se budi iznenada i vrlo često. Osoba tada pojede najčešće prekomjerne količine slatkoga, samo s ciljem da zadovolji potrebu. Tako se kalorijski unos penje na nevjerojatno visoke razine, čime rapidno raste opasnost od navedenih bolesti, pretilosti i niza drugih poteškoća. Stoga, kako prepoznati jedete li previše slatkoga?

Umor i manjak energije

Konstantan osjećaj umora jedan je od najjasnijih znakova da u svojoj prehrani imate previše šećera. Iako hrana bogata šećerom daje snažan nalet energije nedugo nakon što je unesete, energetski kolaps koji slijedi nakon toga je krivac ovom osjećaju umora i nemoći. Osjećaj iscrpljenosti treba biti povod za razmišljanje o  prehrani i količini šećera koja se unosi u organizam.

girl-1064659_1920

Želja za slatkim

Ako nekoliko puta u danu imate jake napade želje za slatkim, nesumnjivo je da ste razvili ovisnost o šećeru te da sigurno unosite prevelike količine slatkoga. Unos šećera izaziva lančane reakcije u kojima se izmjenjuje unos slatkih namirnica i konstantan osjećaj želje za dodatnim unosom slatke hrane.

chocolate-1402017_1920

Česte prehlade i gripe

Ako ste u posljednje vrijeme bolesni češće nego inače, to može biti pokazatelj prevelikog unosa šećera. Ako svaki virus koji vas zadesi bude i uzrok bolesti, jasno je da vam je imunitet slab, a razlog tome može biti upravo prevelika količina slatkoga u prehrani. Slabljenjem imuniteta, šećer dovodi do toga da bolest nastupa u situacijama koje bi inače organizam uspio sam prevladati.

allergy-18656_1920

Anksioznost i depresija

Ne samo da prevelik unos šećera može biti razlog fizičke slabosti organizma, već velike količine šećera negativno utječu i na psihičko zdravlje pojedinca. Nakon što prestane osjećaj ushita koji slijedi nedugo nakon unosa šećera, fizički slom je često praćen i emotivnim padom i osjećajem umora. Često se stanja nakon pada energije, povezuju sa stanjima depresije, letargije, tuge i socijalnog povlačenja. Osjećaji anksioznosti, poput nervoze i zabrinutosti također mogu biti znak prevelikog unosa slatkoga.

girl-1098611_1920

Problemi s kožom i stopalima

Šećer ima upalne efekte na tijelo, pa može biti uzrok upalnih procesa na koži. Često su akne, ekcemi ili pojačana suhoća ili masnoća kože uzrokovani upravo povećanim unosom šećera. Smanjivanje šećera u prehrani često značajno popravlja zdravlje kože, baš kao i ukupno zdravlje.

Također, šećer može imati upalne utjecaje na zdravlje stopala. Upale se mogu manifestirati kao plantarni fasciitis koji uzrokuje bolove u dijelovima stopala i peti.

feet-1291554_1280

Problemi s prekomjernom težinom

Ljudsko tijelo je sposobno probaviti ograničenu količinu šećera. No, sve povrh te količine konvertira se u masti i u tom obliku pohranjuje u masnim naslagama. Ovo dovodi do problema s prekomjernom težinom i pretilošću, što je uzrok niza drugih poteškoća, poput povišene razine kolesterola u krvi, srčanih problema, apneje i drugih problema.

thick-373064_1920

Povišen krvni tlak

Povišen krvni tlak može biti uzrokovan povećanim unosom soli, ali češće je uzrok ovoj nepravilnosti povećan unos šećera. Studije potvrđuju da osobe koje imaju povećanu količinu šećera u krvi često boluju od hipertenzije, bolesti koju karakterizira povišen krvni tlak.

Visok tlak tihi ubojica

Problemi sa zubima

Poznato je da šećeri negativno utječu na zdravlje zubi. Stoga, ako imate česte probleme sa zubima, razmislite o smanjenju šećera u prehrani. Šećer je krivac za nastanak karijesa ali i niza drugih bolnih stanja u vašim ustima.

zahnreinigung-1514693_1920

Dijabetes

Šećer je direktno odgovoran za povećanje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Čak i osobe kojima nije dijagnosticirana ova bolest, a koje unose prevelike količine šećera, nalaze se u, takozvanom, preddijabetičkom stanju, bez svijesti o tome. Ako često osjećate glad i žeđ, unatoč tome što jedete i pijete redovito te ako se osjećate jako slabo ako propustite obrok, svakako posjetite liječnika.

diabetes-777002_1920

Srčani problemi

Prehrana bogata šećerom ostavlja značajne negativne posljedice na srčani mišić. Studija provedena na Case Reserve Western University potvrdila je da prehrana bogata bijelim šećerom značajno više povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti od prehrane bogate voćnim šećerom, mastima ili škrobi.

Dakle, ako se prepoznajete u jednom ili više navedenih znakova prekomjernog unosa šećera, svakako razmislite o tome da barem dijelom smanjite. Naime, unatoč kratkom zadovoljstvu koje šećer izaziva, posljedice za organizam su dugoročno jako opasne i kobne. Nema potrebe da potpuno izbacite slatke namirnice iz prehrane, ali razmislite o tome da njihov unos bude rjeđi te da i tada birate slastice napravljene od zdravijih sastojaka, a ne od najgoreg, bijelog šećera.

ekg-158177_1280

Izvor: fitness.com

Komentari