Zaustavimo mržnju na Balkanu!

Piše
Iva Bucić

Apr 15, 2016

Ratovi na Balkanu utihnuli su prije dva desetljeća, no još se uvijek vode u glavama tisuća ljudi. Zato su mladi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije ujedinjeni u udruzi Balkanac, za sva vremena odlučili zakopati ratne sjekire.

Povijest još uvijek svatko tumači na svoj način

 

Bez ikakvih barijera, neopterećeni predrasudama, nacionalizmom i netrpeljivostima, Balkanci djeluju duže od godinu dana. Još uvijek nastoje dokazati da ratne godine nisu mladu generaciju nepovratno zatrovale mržnjom.

Smatram da mi mladi, koji tada nismo bili ni rođeni, nemamo pravo mrziti jedni druge zbog nečega što su stariji napravili. Većina mladih danas nije zatrovana mržnjom i mi to želimo pokazati,  rekla je Balkanka Lejla Ibrulj za Mrežu mira.

Balkanac

Tuzla, 2. travnja 2016.

Svima je jasno da su ratne nevolje koje su zadesile ovo područje ostavile posljedice na svim generacijama, ali smatramo da to nije razlog da gradimo zidove između naroda, rekao nam je Ante Pereza, student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Baš su zato ovoga ljeta odlučili s kamerom u rukama obići čitavu regiju.

Zar nije bolje ovako?

Dokumentarac pod imenom Zar nije bolje ovako? svjetlo bi dana trebao ugledati krajem godine. U snimanju će sudjelovati više od sto mladih, a scenarij će se bazirati na spontanim aktivnostima.

Snimanje će se odvijati od 25. kolovoza do 15. ili 16. rujna, te će pratiti ekipu mladih na njihovom putu po regiji. Obići ćemo Sarajevo, Tuzlu, Zagreb, Split, Mostar, Beograd i Jagodinu i predstaviti svaki grad te promovirati druženje mladih, rekao nam je Ante i dodao: Iako se nećemo doticati povijesnih činjenica niti politike u dokumentarcu, smatramo da povijest ne trebamo zaboraviti, ali u njoj ne možemo živjeti. Nema smisla zbog pojedinca osuditi cijeli narod ili vjeru, te granica i nemili događaji ne trebaju biti prepreka novim prijateljstvima. 

Petnaestak Balkanaca turneju će započeti u Sarajevu, a nakon toga kreću na mini turneju. U svakom će se gradu zadržati četiri ili pet dana.

Obilazit ćemo povijesne objekte i ispričati priče koje stoje iza toga, ali pričat ćemo i o tome što nas je povezalo. Petnaest nas će putovati, ali u svakom gradu imamo sudionike koji će se naći u filmu, komentirala je Lejla.

Zagreb će se na planu puta naći početkom rujna, točnije od 31. kolovoza. do 3. rujna. Nakon toga, Balkanci će se zaputiti u Split. Na putu će ih pratiti snimatelj, s obzirom na to da im je to prvi filmski projekt. I tehnička je oprema već osigurana.

Još smo samo u potrazi za sponzorima. Moram naglasiti da je realizacija projekta sigurna, pitanje je samo kvalitete našeg posla koja ovisi o pomoći koju će nam pružiti organizacije, državne institucije i ostali, rekao je Ante.

Granice su samo u glavama

Članove Balkanca okupio je Nemanja Cvetković. On je mlade, uglavnom studente, okupio zahvaljujući društvenim mrežama.

Balkanac

Beograd, 5. rujna 2015.

Imali smo uspona i padova, počeli smo kao potpuni stranci, a danas smo kolege, ali prvenstveno prijatelji, kaže Ante.

Unatoč kritikama, uključujući čak i predbacivanja da zastupaju novu Jugoslaviju, Balkanci samo žele dokazati da se mladi u regiji nemaju razloga mrziti i biti opterećeni prošlošću. Sve istomišljenike pozivaju da im se ovoga ljeta priključe u snimanju.

Naš zadatak je samo da budemo svoji te da pokažemo mladima kako su granice samo u našim glavama. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, da svi zajedno postavimo pitanje javnosti – zar nije bolje ovako?

Njihov pohod širenja tolerancije i gaženja predrasuda možete pratiti na Facebooku.

Komentari