Zavšena konferencija Nasilje nad djecom

Piše
Ana Leko

Apr 29, 2016

Prethodna dva dana na Pravnom fakultetu u Splitu održao se još jedan kvalitetni i hvale vrijedan projekt Europske udruge studenata prava ELSA-e Split, točnije konferencija Nasilje nad djecom.

Projekt je nastao kao ideja predsjednice organizacijskog odbora Azre Budalice u suradnji s Klarom Rukavinom, Martinom Erceg, Lucijom Šušnjarom, Antom Škrobicom, Anjom Kolimbatović, Ivonom Dujmović i Barbarom Topić koji čine Organizacijski odbor Konferencije.

Tema Konferencije je vrlo delikatna i nažalost nekima predstavlja svakodnevicu o kojoj se rijetko govori.

O nasilju nad djecom malo se govori i piše, a i kad se piše radi se kratkotrajnoj medijskoj pažnji koja brzo nestane dok problem nažalost nerijetko ostaje. Upravo radi toga želimo ovom Konferencijom potaknuti svijest građana o važnosti suzbijanja nasilja među djecom“- rekla je Lucija Šušnjara, Predsjednica ELSA-e Split i članica Organizacijskog odbora Konferencije.

Konferencija je privukla neočekivani broj sudionika, oko 150, što dodatno potvrđuje da se radi o kvalitetnom projektu. Na konferenciji su u 2 dana predavali kvalitetni i eminentni profesori i predstavnici javnih tijela RH kao što su Centar za socijalnu skrb, udruga Bijeli krug Hrvatske, savjetnica pravobraniteljice za djecu i drugi.

ELSA Split ovim projektom želi potaknuti pojedinca da ovoj problematici pristupi na ozbiljan način te da se otvoreno razgovara i poučava buduće naraštaje kada i kako pomoći u prevenciji nasilja nad djecom i pomoći žrtvama nasilja nad djecom.

Ne smijemo zatvarati oči pred ovakvim problemima jer sva ta djeca za nekoliko godina postanu ljudi, nositelji našeg društva i upravo zbog toga trebamo na najbolji mogući način pridonijeti neometanom razvoju djeteta u sigurnoj i sretnoj okolini“ – rekla je Azra Budalica, predsjednica organizacijskog odbora Konferencije i osoba čijom je inicijativom projekt zaživio.

U utorak je otvaranje počelo u 16 sati prigodnim govorom predsjednice Organizacijskog odbora Azre Budalice koja nije mogla skriti ponos radi uspjeha ove konferencije te se zahvalila svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarivanju ove ideje.

Dekan Pravnog fakulteta u Splitu izv.prof.dr.sc. Željko Radić također se obratio prisutnima te izrazio ponos radi aktivizma studenata Pravnog fakulteta koji uza sve obaveze stignu imati mnoštvo izvannastavnih aktivnosti te još jednom pohvalio ELSA-u Split, a i Studentski zbor Pravnog fakulteta u Splitu na predanom radu tokom godina.

Sudionicima se obratila i Predsjednica ELSA-e Split Lucija Šušnjara koja je u svom govoru dala osvrt na temu konferencije te između ostalog pohvalila kolegicu Azru, predsjednicu Organizacijskog odbora konferencije, a i cijeli odbor i sve članove ELSA-e koji su doprinjeli ostvarivanju ovog projekta.

Prvo predavanje imala je čast održati profesorica Međunarodnog privatnog prava na Pravnom fakultetu u Splitu, profesorica Ines Medić koja je u malo manje od sat vremena uspjela sudionicima dočarati sve međunarodno-pravne aspekte zaštite djece od nasilja, a predavanje je završila odgovaranjem na pitanja iz publike koja su bila i više nego sadržajno zanimljiva.

Poseban značaj prvom danu predavanja dala je Livija Plančić, predsjednica udruge za pomoć žrtvama kaznenih dijela, Bijeli krug koja je sudionicima pričala o slučajevima iz prakse i koja je sudionicima donekle približila činjenicu da je nasilje svugdje oko nas i da je najčešći oblik nasilja upravo prikriven te da svi moramo dobro paziti pri primjećivanju znakova nasilja.

Nakon pauze uslijedila je projekcija kratkog filma Ti nisi sam u kojem su sudionici doista uživali i kojim je prigodno završen prvi dan konferencije Nasilje nad djecom.

Drugi i posljednji dan konferencije počeo je veoma zanimljivo i to izlaganjem savjetnice pravobraniteljice za djecu Ane Pezo-Babić o veoma zanimljivoj temi i to o zaštiti djece od svakog oblika nasilja u raskoraku između zakona i prakse.

Predstavnice Centra za socijalnu skrb, socijalne radnice Katarina Gabrić i Mirna Juras održale su slikovito predavanje i to na temu postupanja CZSS u slučajevima nasilja nad djecom te pritom pojasnile sve aspekte postupanja i stajališta Centra u slučajevima nasilja nad djecom. Vrlo zanimljivo izlaganje imao je Toni Maglica, prof. pedagogije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu koji je objasnio obrasce ponašanja žrtava nasilja te potanko i slikovito objasnio sve aspekte ponašanja djeteta kao žrtve nasilje te kako okolina može reagirati na nasilje nad djecom čime je doista potakao publiku na razmišljanje te opravdao sva očekivanja.

Tokom posljednjeg predavanja posljednjeg dana Konferencije održan je i mali igrokaz u sklopu maštovitog izlaganja psihologinje i CAP koordinatorice za Splitsko-dalmatinsku županiju Dalme Luketin i Asje Podrug, diplomirane rehabilitatorice, trenerice CAP programa o radionicama za djecu predškolske dobi i mlađe školske dobi. Nakon završetka predavanja, predsjednica Oganizacijskog odbora Azra Budalica još jednom se zahvalila prisutnima te podijelila zahvalnice i potvrde o sudjelovanju svim pristutnima.

 

Komentari