Znate li tko su Crveni nosovi?

Piše
Vanja Točaković

svibnja 30, 2016

Crveni nosovi klaunovidoktori već šestu godinu donose smijeh onima kojima je to najpotrebnije – ljudima koji su bolesni i pate. Svake godine njihov tim postaje sve veći, a sada možda traže upravo tebe!

Crveni nosovi klaunovidoktori je udruga koja pruža psihosocijalnu pomoć ljudima koji su bolesni i pate, s ciljem ublažavanja patnji te olakšavanja procesa oporavka pomoću humora i životne radosti kao terapeutskog sredstva. Oni u bolničke hodnike i sobe donose nešto najvrjednije – sreću i smijeh, a zahvaljujući svima koji ih podržavaju, svake godine uveseljavaju sve veći broj ljudi!

crveni nosovi

Tko su klaunovidoktori?

Iako mnogi misle kako je riječ o doktorima koji se vole klaunirati, to baš i nije tako. Klaunovidoktori nisu liječnici, već posebno educirani profesionalci – glumci, glazbenici i zabavljači, koji imaju samo jednu misiju – vratiti osmjeh na lica onima kojima je to najpotrebnije, a njihov tim trenutno broji 20 klaunovadoktora.

Kako kažu, igra je najbolji način komunikacije, posebno u stresnim situacijama, i upravo zato klaunovidoktori svojim točkama u bolničko okruženje unose nov način komunikacije s djecom, s ciljem otklanjanja pažnje od bolesti i straha, donoseći im svijet igre, smijeha i radosti. Koliko su kreativni možete vidjeti i iz vesele klaunovske himne koja će vam izmamiti osmijeh od uha do uha!

Što su do sada napravili?

Zahvaljujući svima koji ih podržavaju klaunovidoktori u posljednjih pet godina nasmijali su 55 358 lica, dok je samo prošle godine Crvene nosove vidjelo 17 906 bolesnih, nemoćnih i zaboravljenih. Svake godine trude se povećati redovne klaunovske vizite i svakoga tjedna izmamiti osmjehe na dječjim licima. Osim deset mjesta koje redovito posjećuju – kao što su KBC Rijeka, KBC Zagreb – Rebro, Dom umirovljenika Osijek i Dom za starije osobe Kantrida, Crveni nosovi svako malo sjedaju u klaunomobil i posjećuju druge ustanove. Tako su prošle godine posjetili KBC Split, KBC Zagreb – Šalata, Dom za nezbrinutu djecu Vladimir Nazor, sarajevsko SOS dječje selo i mnoge druge.

Kako bi to sve bilo moguće klaunovidoktori trebaju našu podršku i pomoć! Ukoliko želite pomoći, posjetite službenu stranicu Crvenih nosova i saznajte kako to možete učiniti!

Želiš sudjelovati u kampanji Smjehonoše? Prijavi se za posao!

Crveni nosovi klaunovidoktori trenutno traže dvoje studenata za rad! Ako si komunikativna i pristupačna osoba, s ponešto volonterskog iskustva (nije uvjet, ali je poželjno) i želiš se dobro zabaviti i ponešto zaraditi, onda traže možda upravo tebe! Posao uključuje prezentiranje novog načina doniranja za građane putem nove kampanje Smjehonoše, a edukacija i trening prije rada su osigurani. Radno vrijeme je fleksibilno, maksimalno 10 sati tjedno (u početku nešto manje), a satnica iznosi 20 kuna. Ako želiš biti dio tima Crvenih nosova pošalji životopis i kratko motivacijsko pismo do 2. lipnja na adresu darko@crveninosovi.hr, a Crveni nosovi ti obećavaju kalunovsku atmosferu!

Naslovna foto: Crveni nosovi

Komentari