564 godine od rođenja Leonarda da Vincija

Piše
Mateo Galić

Apr 15, 2016

Na današnji dan, 15. travnja 1452. godine u Vinci, Italija, rođen je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer Leonardo da Vinci.

1

Leonardo da Vinci bio je najveći genij rensanse, o njegovoj višestrukoj nadarenosti govori i njegov doprinos ne samo u umjetnosti, nego i u anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji urbanistici i u tehnici proizvodnje oružja.

Njegove dvije slike, Posljednja večera i Mona Lisa spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse, a njegovi znanstveni spisi bili su stoljećima ispred svog vremena. Leonardove ideje ostale su zabilježene u preko 6000 zapisa.

mona-lisa-1124981_1920

Čovjekov let bio je problem na kojem je Leonardo radio intenzivno punih 25 godina. Nažalost, nije mu uspjelo otkriti tajnu pogonske snage pri letu, a proučavanje ptičjeg leta ostalo je bez rezultata. Pokušavao je na razne načine omogućiti da čovjek leti, ali jedino mu je uspjelo s piramidalnim padobranom koji mu se priznaje kao jedan od izuma.

Da Vinci je bio ljevoruk i imao je običaj pisati obrnuto (s desna na lijevo) te se većina njegovih rukopisa koji su pisani na taj način može čitati samo u ogledalu.

Evo još nekoliko njegovih interesantnih izumaa:

  • most na dvije razine: Kod ovog rešetkastog mosta, kakvi su se gradili od 19. stoljeća, bile su predviđene dvije razine – gornja za pješake, a donja za vozila. Ovaj most bio je sastavni dio da Vincijevog nacrta idealnog grada;
  • oprema za ronjenje: Da Vinci je bio očaran morem te je napravio nekoliko izuma namijenjenih za istraživanje mora. Osmislio je ronilačko odijelo od kože, a dihalica je bila od trske. Sastavni dio opreme bilo je i zvono koje je plutalo na površini kako bi pokazalo položaj ronioca. U odijelu je također bila ugrađena i vrećica u koju je ronioc mogao mokriti;
  • pokretni most: Da Vinci je vjerovao kako bi njegov pokretni most najbolju primjenu mogao imati u ratu. Bio je napravljen od laganih, a opet čvrstih materijala, a mehanizam vuče i pokretni konopci bi omogućili vojsci da most jednostavno podignu i spriječe svoje protivnike da krenu za njima;
  • helikopter: Moderni znanstvenici slažu se da se ova neobična letjelica vjerovatno nikad ne bi digla s tla, ali da Vincijev dizajn još uvijek je jedan od najpoznatijih. Ovom letjelicom trebao je upravljati tim od četvero ljudi, a vjerojatno je dizajn inspirirala igračka popularna u njegovo vrijeme – vjetrenjača.

22

  • samopokretni automobil: Taj dizajn bio je revolucionaran za njegovo doba. Drveni automobil pokretao se pomoću opruga povezanih s drvenim kotačima. 2004. godine znanstvenici u firentinskom muzeju su napravili model automobila i otkrili da radi baš onako kako je da Vinci zamislio;
  • Vitruijev čovjek: Sigurno najpoznatiji crtež na svijetu, da Vincijev crtež prikazuje golog muškarca raširenih ruku i nogu u savršenom krugu. Crtež se zasniva na savršenim proporcijama koje je prvi izložio rimski arhitekt Vitruvius.
5

Foto: YouTube

Puno bi nam vremena trebalo da nabrojimo sve izume da Vincija i sigurno puno njih koristimo, a da ni ne znamo.

Leonardo da Vinci umro je u Amboiseu, u Francuskoj, 2. svibnja 1519. u 67. godini života.

Komentari