Igre mogu početi! Svečano ovorene ESI 2016.

Piše
Ana Leko

Jul 14, 2016

Sinoć je već  prije 20 sati oko stadiona Mladost bila neopisiva gužva. Naći mjesto za parking bilo je ravno dobitku na lotu, a sve to zbog dugo iščekivanog početka Europskih sveučilišnih igara 2016.

Visoka izaslanstva, crème de la crème hrvatskog sporta, političari, rektor i djelatnici Sveučilišta te gotovo 4000 gledatelja došlo je sudjelovati na otvorenju ovog najvećeg sportskog studentskog događaja u posljednjih gotovo 30 godina.

ESI 2016. već više od godinu dana intenzivno puni sav medijski prostor i svakako su očekivanja velika, posebice za ovo otvorenje koje je najavljivano kao spektakl svjetske razine. No, ako se poznaje rad redatelja Krešimira Dolenčića, koji je bio zadužen za osmišljavanje sinoćnje ceremonije, ništa manje od toga nije se ni moglo očekivati. I u to smo se uvjerili.

IMG_7638 (Medium)

Nestrpljenje gledatelja raslo je kako su se minute približavale 21 satu. A onda je uz gromoglasno odbrojavanje i nekoliko ispaljenih raketica spektakl počeo. Nedavno predstavljenu himnu Europskih sveučilišnih igara u pratnji zbora Sveučilišta u Zagrebu otpjevao je Damir Kedžo. To što je malo falšao nećemo mu zamjeriti, ipak je trema zasigurno malo odigrala svoju ulogu. Himna ESI 2016. ima moto As Long as heart believes, odnosno Sve dok srce vjeruje, a upravo je sinergija vjere i truda, o kojoj govori himna, ono što najviše oduševljava okupljene sportaše. Zasiurno nije lako biti dobar student i postizati sportske rezultate, stoga su svi studenti sportaši na ESI 2016. samim svojim sudjelovanjem šampioni truda, vjere, znanja i napora.

Nakon himne pojavio se spektakl boja, slika i zvukova na zanimljivo postavljenoj scenografiji. Plesači su na svjetlećim postoljima vjerno pratili zvukove glazbe koja je na zanimljiv način dotaknula poznate hrvatske tradicionalne melodije, što je dodatno začinila i povorka Zvončara.

IMG_7666 (Medium)

Oblaci su prijeteći stajali iznad Mladosti i nisu popustili, već su propustili kišu i samo malo, na trenutak, publici pokvarili doživljaj. No, dok su se neki selili pod natkrivene tribine krenula je povorka ovogodišnjih sudionika na čelu sa zastavom koju su nosili sudionici i organizatori Univerzijade ’87. – legendarni košarkaški trener Mirko Novosel, predsjednik izvršnog odbora Univerzijade 1987., odvjetnik Vladimir Pezo, gradonačelnik Zagreba 1986.-1990. dr. Mato Mikić, direktor sektora osiguranja Univerzijade 1987., general pukovnik Mate Laušić, redatelj ceremonije otvaranja Univerzijade 1987. Paolo Magelli, te kazališni ravnatelj i producent Duško Ljuština koji je na Univerzijadi 1987. bio direktor sektora za kulturu.

Zastavu su potom preuzeli hrvatski trofejni sportaši – višegodišnji vaterpolski reprezentativac Dubravko Šimenc, košarkašica Danira Bilić, plivač leđnog stila Gordan Kožulj, košarkaški bek i trener Aleksandar Petrović, tenisačica Renata Šašak te višestruki olimpijac, trofejni vaterpolist Samir Barač.

Uslijedila je povorka svih studenata sportaša sa svih sveučilišta i iz svih zemalja koje sudjeluju na Europskim sveučilišnim igrama. Tako je atletskom stazom prošetalo preko 5000 dobro raspoloženih sudionika abecednim redom 41 države iz kojih dolaze, uz upadice voditelja o poznatim i manje poznatim činjenicama 403 sveučilišta koja predstavljaju. Zadnji su prošetali domaćini, hrvatski studenti sa 16 sveučilišta iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Rijeke, Splita, Pule, Vukovara i Dubrovnika.

IMG_7585 (Medium)

Prije prisega sportaša i sudaca, okupljenima su se obratili predsjednik ESI 2016. Zrinko Čustonja, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Europske sveučilišne sportske organizacije Adam Roczek te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković.

Priča o sveučilišnom sportu nije priča o rušenju rekorda i osvajanju medalja, sveučilišni sport je priča o prijateljstvu, o rušenju mentalnih, nacionalnih, političkih, vjerskih i drugih barijera, sveučilišni sport je priča o budućnosti.

Neka Zagreb i Rijeka koji će biti središte Europe slijedećih 12 dana budu i ishodište neke još ljepše i sretnije buduće Europe – rekao je predsjednik Igara, Zrinko Čustonja.

Ispunjenom atletskom stadionu, a posebno sportašima obratio se i rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras.

Svima vam želim srčanost i puno uspjeha te da pobjede ostvare najbolji među vama. No, iako je važno pobijediti i ostvariti nove sportske uspjehe, imajte na umu kako je još važnije sudjelovati, te i u porazu biti dostojanstven i velik.

Govorima se pridružio i predsjednik EUSA-e, Adam Roczek koji se prisjetio slavne Univezijade te se zahvalio cijeloj organizaciji što su se ponovno sreli u Zagrebu. Posebnu zahvalu uputio je Zrinku Čustonji te je istaknuo njegov entuzijazam i predanost radu. Naravno, zahvala je išla i velikodušnim volonterima koji su ih dočekali s osmijehom na licu.

Studenti, igre su napravljene za vas! Vaš talent i predanost su vas i doveli ovdje. Natječite se sa strašću, ali u duhu Fair Playa, poštujte svoje protivnike i uživajte u svakom trenutku svog boravka ovdje – zaključio je svoj govor Roczek.

Na kraju svečanosti, Igre je otvorio premijer Tihomir Orešković, koji je u zahvali organizatorima istaknuo važnost ovog sportskog okupljanja, rekordno velikog za Hrvatsku. Orešković je izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti jednako dobar domaćin tisućama studenata kao što je bila i tijekom zagrebačke Univerzijade, a svim sudionicima poslao je poruku za koju vjeruje da će biti prihvaćena jako dobro.

Zabavite se, ali ne previše! – kazao je predsjednik hrvatske Vlade prije nego je proglasio Igre otvorenima.

Ceremonija je završena prisegama sportaša i sudaca. U ime natjecatelja prisegla je Ana Lenard, karatistica iz Zagreba, a u ime sudaca Ivan Šverko, košarkaški sudac iz Rijeke.

Photo galerija (44 slika)

Čak 885 sveučilišnih timova sljedećih će se dana natjecati u 23 sportske discipline: futsal, nogomet, tenis, stolni tenis, odbojka, košarka, badminton, rukomet, odbojka na pijesku, veslanje, ragbi 7, košarka tri na tri, sportsko penjanje, judo, karate, taekwondo te bridž, šah i golf. U kategoriji demonstrativnih sportova tu su plivanje i vaterpolo, a po prvi puta na europskim sveučilišnim igrama natjecat će se i studenti s motoričkim poteškoćama, ali neuništivim sportskim duhom i to 18 ekipa u para-plivanju i 5 ekipa u para stolnom tenisu.

Svim sudionicima želimo puno uspjeha, dobrih rezultata i odlične zabave. Pa neka Igre počnu 🙂

Komentari