Cinema Prayoga: indijski film u MM centru

Piše
Kristina Jelić

Feb 05, 2017

9. i 10. veljače MM centar predstavlja indijski eksperimentalni film Cinema Prayoga i ugošćuje indijskog filmskog kritičara i kustosa Nacionalnog muzeja indijskog filma u Mumbaiju, Amrita Gangara.

Cinema Prayoga filmska je praksa obilježena vječnom potragom i istraživanjem prostora i vremena, te prije svega, filmskog medija. Svoje uporište pronalazi u polifoniji indijske kulture i filozofije, a proteže se kroz desetljeća indijske kinematografije i uključuje pionirske radove, kao što je film Raja Harischandra iz 1913. u režiji utemeljitelja indijske kinematografije Dadasaheeba Phaleka do suvremenih i svjetski priznatih autora, poput Amitta Dutte.

Predstavljanje Cinema Prayoge dio je projekta Kratke slike, programske cjeline Izvan fokusa posvećene autorima i filmski školama iz različitih zemalja diljem svijeta čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije, ali je vrlo često izvan fokusa šire javnosti.

Pogram:

9.veljače, četvrtak
19 sati – Cinema prayoga, predavanje Amrita Gangara

20 sati – nastavit će se (To be continued / Kramasha), r. Amit Dutta, 2007., 22′
Gust mozaik sjećanja iz djetinjstva, narodnih priča i snova čije je krhotine sastavio lutajući autor. Senses of Cinema proglasio je ovaj film jednim od najboljih u 2007.

I tako dalje (Et cetera), r. Ashish Avikunthak, 1997., 32′,
Poigravanje vremenom kroz odnos svakodnevnih i ritualnih radnji. Istraživanje različitih nivoa ljudskog postojanja.

Sebični svijet (Egotic World / Unmathbhudham Jagath), r.Vipin Vijay, 2000., 30′
Smatraju ga jednim od najboljih indijskih eksperimentalnih filmova. Baziran na filozofskom tekstu od 29000 stihova, priča suvremenu priču o 17-godišnjaku koji bježi iz zarobljeništva u svom domu.

10.veljače, petak
19:30 sati –  Rati Chakravyuh, r. Ashish Avikunthak, 2013., 106′
Saznajte što se dogodi kad 6 istodobno vjenčanih parova krene razgovarati o životu, smrti, kulturi, religiji, krađi automobila, menstruaciji, kriketu i preljubu.

Ulaz u MM centar je besplatan.

Photo galerija (5 slika)

Detaljnije na web stranicama Studentskog centra.

Primošten, Šibenik, Krka i Dubrovnik u novom indijskom filmu

Komentari