Pakleni hororci od kojih se ledi krv u žilama

Piše
Maja Baričević

Jan 13, 2017

Čudni zvukovi, jeziva glazba, odvratne scene ubojstava, živi mrtvaci i onaj faktor iznenađenja od kojeg srce zakuca jače, a vi instinktivno pokrijete rukama oči zajedničkim imenom zovu se horor filmovi.

Nakon gledanja trknutih radnji u ovim paklenim hororcima ništa vam više neće biti isto. Neki će imati traume mjesecima, spavati uz upaljeno svjetlo, čuti čudne zvukove škripanja noću, a neki će odmahnuti rukom, nasmijati se i reći da je to bez veze.

1. The Ring, 2002.

Za američki remake ovog filma zaslužan je japanski film Ringu iz 1998. nastao po romanu japanskog pisca Kôjija Suzukija. Iako neki ljudi obožavaju horor filmove, nakon gledanja ovog filma, pogotovo dva nastavka za redom, mnogi su još tjedan dana čuli onaj zvuk iz filma koji dolazi kada se televizor u filmu upali. Film ima svoje remakeove i to su redom The Ring Two iz 2005. godine, Rings također iz 2005. i Rings koji bi trebao izaći u kinima ove godine.

2. The Grudge, 2004.

Radnja filma Kletva opisuje kletvu koja se rađa kada netko umre u dahu snažnog bijesa ili ekstremne tuge. Kletva je entitet stvoren kada osoba umre. Oni koji su se susreli s ovim zlom umiru od neke natprirodne snage, a prokletstvo se ponovo rađa čineći lanac strave.

Film je remake japanskog filma Ju-On: The Grudge. Uspjeh koji je doživio rodio je dva nova nastavka – The Grudge 2 i The Grudge 3.

3. The Egzorcist, 1973.

Režirao ga je William Friedkin prema noveli Williama Petera Blattyja iz 1971.godine. Priča je to o opsjednutoj mladoj djevojci Regan i njezinoj majci koja iz nje pokušava istjerati demona. U pomoć joj dolaze i dvojica katoličkih svećenika koji egzorcizmom tjeraju demona i na kraju žrtvuju svoje živote za dobrobit djevojke.

Najbolji horor film svih vremena osvojio je sljedeće godine na dodjeli Oscara čak 10 zlatnih kipića među kojima je bio i onaj za Najbolji film. Nastavci koji su potom uslijedili su Egzorcist 2: Heretik iz 1977., Egzorcist 3 iz 1990., Egzorcist: Početak iz 2004. i Dominion: Prethodnik Egzorcista iz 2005., no niti jedan od njih nije došao blizu uspjeha koji je imao originalni Egzorcist.

4. Devil inside, 2012.

Prijevod ovog filma je Sotona: Razotkrivanje. Priča je inspirirana stvarnim događajima kada 1989. godine američka služba 911 prima poziv od Marie Rossi koja im govori kako je ona ubila troje ljudi. Mariju smještaju u psihijatrijsku ustanovu, a njena kćer dolazi joj u posjet dvadeset godina poslije, usput snimajući dokumentarac, te otkriva kako su joj majku opsjela četiri demona.

5. Dead snow, 2009.

Ovaj bi vas film mogao i dobro nasmijati. Radi se o napadu nacista zombija, koji štite svoje blago, na grupu studenata u planinama Norveške. Film je dobio nastavak 2014. godine pod nazivom Dead Snow: Red vs. Dead. Preporučamo drugi nastavak.

6. Paranormalno, 2007.

Ovaj hororac redatelja Orena Pelia, sniman kamerom iz ruke, ostvario je fantastičan uspjeh i postao jedan od najprofitabilnijih filmova svih vremena. Priča nas vodi u predgrađe gdje se u kuću useljava mladi par čiji se život okrene naopačke kad se u kući počnu događati nelogične stvari i čuti zvukovi koji se najčešće javljaju po noći.

Film je zasluženo dobio čak 5 nastavaka i to redom  Paranormal Activity 2 iz 2010., Paranormal Activity 3 iz 2011., Paranormal Activity 4 u 2012. godini, Paranormal Activity: The Marked Ones iz 2014. i Paranormal Activity: The Ghost Dimension iz 2015.

7. Friday 13th, 1980.

Američki horor film Petak 13., prikazuje šestero adolescenata koji ponovno otvaraju kamp Crystal Lake u kojem se davno prije dogodila tragedija u kojoj je poginuo dječak utopivši se u jezeru. Uskoro započinje slijed stravičnih ubojstava u kampu. Koliko nam je za sada poznato snimljeno je dvanaest nastavka i remakeova.

8. The Conjuring, 2009.

Hrvatski prijevod ovog filma je Prizivanja, a radnja je vođena istinitom pričom o obitelji Perron. Carolyn i Roger Perron su se 1971. godine preselili u prividno mirni gradić Harrisville u ruralnom okružju Rhode Islanda. Nisu ni slutili da će doživjeti jedan od najstrašnijih paranormalnih događaja u američkoj povijesti. U kući u kojoj se prisutnost višestrukih entiteta tako intenzivno osjećala dogodilo se ubojstvo i mnogi grozni događaji.

The Conjuring je dobio nastavak pod nazivom The Conjuring 2.

9. The Possesion, 2012.

Ovaj film utemeljen je na istinitoj priči. Jednu obitelj snađe strašna sudbina nakon što na jednoj dvorišnoj rasprodaji kupe staru drvenu kutiju. Njihova kćer Em biva napadnuta zlom silom iz te kutije. Kutija je napravljena kako bi zatočila dibuka, duha koji preuzima i proždire svog ljudskog domaćina.

10. Egzorcizam Emiliy Rose, 2005.

Priča o normalnoj tinejđerici koja je postala meta zastrašujućih demonskih sila. Sila koje će uznemiriti grad i ostaviti neizbrisive ožiljke na njenoj duši, a na kraju joj i oduzeti život. Film je snimljen prema istinitim događajima.

Pa vi sad probajte spavati nakon svega što smo vam nabrojali! 🙂

Izvor: Wikipedija

Komentari