Na današnji dan umro je Che Guevara

Piše
Mateo Galić

Oct 09, 2017

Na današnji dan 9. listopada 1967. godine, umro je argentinsko-kubanski revolucionar i političar Ernesto Rafael Guevara de la Serna, poznatiji kao Che Guevara.

Guevara je rođen u argentinskoj građanskoj obitelji. Završivši studij medicine putovao je Južnom amerikom pri čemu se uvjerio u bijedu radnika i Indijanaca kriveći za to sjevernoameričke kapitaliste i autoritarne režime koje su oni podupirali.

1

Okrenuvši se žestokom antiimperijalizmu i marksizmu, pridružio se pokretu koji je pod vodstvom Fidela Castra namjeravao izvrišiti revoluciju na Kubi.

1956. se s ostalima iskrcao na otok i sljedeće dvije godine – s najvišim činom, comandante – proveo u gerilskom ratovanju.

Nakon pobjede revolucionara 1959. obavljao je državničke funkcije vezane uz gospodarstvo i bio jedan od najutjecajnijih i najpoznatijih ljudi na Kubi. Istodobno se bavio teorijom gerilskog ratovanja te planirao širenje komunističke revolucije na ostatak Južne Amerike i zemalja trećeg svijeta.

2

1965. napustio je Kubu i pošao u DR Kongo odakle je planirao pokrenuti afričku revoluciju. Nakon potpunog neuspjeha operacije, isto je pokušao i u Boliviji, no također neuspješno: uhvaćen je i odmah pogubljen. Njegova smrt izazvala je burne reakcije u svijetu: za vrijeme studentskih pokreta šezdesetih smatran je uzornim revolucionarom, a na Kubi i danas ima status nacionalnog junaka kao i među raznim drugim latinoameričkim ljevičarskim pokretima.

Guevara je ubijen iz poluautomatske puške 9. listopada 1967. u 13:10; imao je 39 godina. Tijelo mu je izloženo u bolnici grada Vallegrande, odsječene su mu šake (radi potvrde otisaka prstiju) i pokopan je u neoznačenom grobu kao i drugi poginuli gerilci. Na Kubi su proglašena tri dana žalosti i 8. listopada kao Dan herojske gerile.

1997. otkrivena je lokacija Guevarinog groba pa su njegovi ostatci preneseni na Kubu.

Komentari