The Dillinger Escape Plan u Tvornici kulture

Piše
Kristina Jelić

Sep 07, 2016

U sklopu svoje oproštajne turneje, u Tvornici kulture u subotu 18. veljače nastupit će The Dillinger Escape Plan.

Tri i pol godine nakon što su razvalili Tvornicu kulture Dillingeri se vraćaju na mjesto zločina, na svojoj zadnjoj turneji prije službenog raspada. Zadnju seriju koncerata pratit će šesti studijski album nazvan Dissociation koji objavljuju 14. listopada na svojoj etiketi Party Smasher Inc.

Stvaranje Dillingerovih pjesama me znalo smiriti i fokusirati. Nešto poput meditacije. Ali ovaj put je cijeli proces stvaranja izazvao tjeskobu koju sam fizički osjetio. U jednom trenutku sam se uplašio da ih neću moći završiti. Ekipa koja je slušala nove pjesme je rekla da su luđe i šizofreničnije od ičeg što smo napravili još od Calculating Infinity. Greg je u jednom trenu rekao “Ne znam kako pjevati na ovo – izjava je to Bena Weinmana, osnivača i jedinog originalnog član benda.

Početkom kolovoza TDEP su u eter pustili sjajnu Limerent Death, najavni singl s novog albuma.

The Dillinger Escape Plan, jedan od najvećih i najutjecajnijih američkih nezavisnih bendova, potpisnici možda i najboljeg zagrebačkog koncerta posljednjih godina, nastupit će 18. veljače u sklopu svoje oproštajne turneje u Tvornici kulture.

Ako uistinu želite znati njihove pjesme – metal kroz jazz-rock filter Allana Holdswortha i Mahavishnu Orchestra – morate ih stalno slušati ispočetka i koncentrirati se. U pitanju je izuzetno skladana glazba – tim riječima je The New York Times objasnio kreativni kaos koji je njihov trademark zvuka od samog početka 1997. godine.

Iza njih je pet studijskih albuma, 4 EP-a, priznanja poput Kerrangovih Inspiration Awarda i Relentless Awarda ili VH1-ovog Najutjecajnijeg gitarista te cijeli niz ozbiljnih fizičkih problema proizašlih iz nevjerojatno intenzivnih koncerata.

Ulaznice za posljednji The Dillinger Escape Plan koncert u Hrvatskoj u prodaju kreću u srijedu, 7. rujna po cijeni od 100 kuna. Od 16. listopada do 17. veljače za ulaz će trebati izdvojiti 120 kuna, a na dan koncerta 140 kuna.

Službena prodajna mjesta

  • Dirty old shop, Tratinska 18
  • Rockmark, Berislavićeva 13
  • Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
  • Eventim prodajna mjesta i www.eventim.hr

Komentari