Humanitarna akcija #zrači dobrotu

Piše
Lorena Sikavica

svibnja 12, 2017

Studenti prvih godina diplomskih studija Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru već osmi put zaredom organiziraju projekt pod nazivom Ritam kulturizma.

Svaki Ritam do sad imao je svoju humanitarnu notu, a ove su godine studenti osmislili humanitarnu akciju pod nazivom #zračidobrotu. Sva novčana sredstva koja se prikupe tijekom projekta bit će donirana kao pomoć pri kupnji linearnog akceleratora, odnosno, aparata za zračenje onkoloških bolesnika.

Linearni akcelerator je veoma skupi uređaj za zračenje koji je neophodan za liječenje malignih bolesnika kojih u gradu Zadru, nažalost, ima sve više. Liga protiv raka Zadar je već ranije pokrenula niz humanitarnih akcija kako bi prikupila što više sredstava no, s obzirom na to da aparat košta oko 4 četiri milijuna eura, potrebno je još donacija.

Iako Zadarska županija već drugu godinu zaredom „drži“ vodeće mjesto u Hrvatskoj prema broju oboljelih od karcinoma, ovdje nažalost ne postoji mogućnost za objedinjeno onkološko liječenje. Naime, u Zadru postoji mogućnost za kemoterapiju no ne i za zračenje. Pacijenti iz Zadarske županije moraju po tu medicinsku uslugu putovati u Zagreb, Split ili Rijeku.

Putovanje dugo 200, 300 kilometara ne utječe samo na onkološkog bolesnika već i na cijelu obitelj jer je za to, osim financijskih izdataka, potrebna svakodnevna organiziranost kako bi onkološki bolesnik mogao dobiti najbolju moguću skrb.

Cilj humanitarne akcije #zračidobrotu je povećati svijest o nepostojanju i potrebi za takvim aparatom u gradu Zadru.

Tijekom ovog projekta prikupljaju se sredstva koja će se donirati kao pomoć pri kupnji linearnog akceleratora.

Novac je moguće donirati za vrijeme svih događanja na projektu, od 10. do 13. svibnja, kao i uplatom na namjenski žiro račun kojeg su otvorili opća bolnica Zadar i Liga protiv raka Zadar.

Komentari