Japanski detektor smrada

Piše
Vedran Mikulić

Sep 04, 2017

Japanci su napravili mali detektor, koji povezan s mobilnim telefonom, upozorava korisnike na to da se previše “čuju”.

Ukoliko imate problema s prekomjernim znojenjem i širenjem neugodnih mirisa, iz Japana stiže rješenje ovog neugodnog problema.

Japanska tvrtka “Konica Milota” proizvela je aparat, koji stane u džep i kad se poveže s Bluetoothom pametnog telefona detektira mirise koji su vrlo neugodni za vašu okolinu.

1

Foto: YouTube

U Japanu čak postoji riječ za one ljudi čije tijelo širi neprijatne mirise – sumehara ili, prevedeno, “matretiranje drugih znojem”.

Na predstavljanju ovog izuma u Tokiju, napravljen je test: novinar je do mjesta promocije hodao 30 minuta po velikoj vrućini, a u džepu je imao ovaj detektor znoja. Na svoj mobitel dobio je SMS poruku: “neophodna je hitna mjera!”. Drugim riječima, telefon vam ukazuje na to da smrdite.

Jedan od autora ovog izuma, Daisuke Koda, kaže kako su na ideju došli još prije dvije godine, kada je razgovarao s nekoliko prijatelja, svi u 40-im godinama, baš o tome postoji li nekakav uređaj, mjerač širenja znoja i neprijatnih mirisa.

– Tražili smo na tržištu sličan uređaj ali ga nismo pronašli. To nas je motiviralo da razmislimo o biznis prilici koja se ukazuje i nastavili smo s istraživanjem koje je rezultiralo ovim detektorom – navodi Koda za londonski “Guardijan”.

Rezultat njihovog rada je uređaj naziva “Kunkun body”, što je izvedeno iz japanske riječi za miris. Cijena ovog uređaja je 265 dolara.

Komentari