Marin Dadić – spona kineziološke znanosti i prakse

Piše
Daria Bićanić

Oct 08, 2015

Raditi u struci i uživati u svom poslu, san je svake mlade osobe. Danas su priče uspješnih mladih ljudi rijetkost, ali uvijek postoje iznimke – one zbog kojih se vrijedi nadati da ćemo jednog dana i mi svoj san ostvariti.

Kineziologija je zanimanje budućnosti

Dvadesetsedmogodišnji magistar kineziologije, Marin Dadić, odlučio je još u srednjoškolskim danima da će svoje obrazovanje nastaviti na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon pet godina studiranja, Marin se nije zaustavio. Upisao je postdiplomski studij na istom fakultetu, a uz nastavak studiranja, mladi Marin radi i kao predavač na ovom fakultetu. Tijekom fakultetskih dana svoje obrazovanje usmjerio je na kondicijskoj pripremi tako da danas radi na nekoliko kolegija vezanih za to područje (Osnovne kineziološke transformacije, Kondicijska priprema djece i mladih sportaša, Metodika kondicijske pripreme).

Marin, kao mlada i uspješna osoba, vidi kineziologiju kao zanimanje budućnosti.

Prije svega, naša struka i naši studenti imaju perspektivu. Kineziologija kao znanost je dosta mlada, ali je zanimanje budućnosti. Danšanja znanstvena istraživanja i radovi govore u prilog tome da se svijet prestao kretati. Današnja generacija je prva generacija koja će živjeti kraće od svojih roditelja – rekao je Marin.

Tjelovježba i sport lijekovi su širokog spektra djelovanja. Oni su vrlo jeftini, zabavni su i primjenjivi su svaki dan. A upravo smo mi kineziolozi zaduženi ljudima prepisati tjelovježbu, način i intenzitet vježbanja. I stoga mislim da mladi kineziolozi imaju jako dobru perspektivu u budućnosti – nadodao je mladi magistar kineziologije.

Rad sa Sammirom mi je nepresušno iskustvo

Posao predavača na fakultetu nije jedina obveza našeg sugovornika. Marin, kao kondicijski trener radi i sa nekoliko profesionalnih sportaša među kojima su hrvatski nogometni reprezentativci, potencijalni nogometni reprezentativci, jedan australski nogometni reprezentativac te nekoliko mlađih perspektivnih sportaša primarno iz nogometa, košarke i tenisa.

Marin je zaposlen i u tvrtci Biotrening koja nudi usluge kondicijskog treninga. Zaposlen je kod profesora Igora Jukića koji mu je ujedno i mentor i od kojeg je još u studentskim danima počeo upijati što više znanja i iskustva. Osim profesora Jukića, Marin je imao sreću da radi s još nekoliko stručnjaka iz područja kondicije, među kojima je istaknuo profesora Luku Milanovića i profesoricu Cvitu Gregov.

Na preporuku profesora Jukića, Marin je počeo raditi sa Sammirom koji je za njega nepresušno životno iskustvo.

On je imao jako negativne konotacije i javnosti i kolega te navijača. Kada sam ga upoznao, kada sam mu prišao na prijateljski način, on se jako otvorio i mogu reći da iza tog njegovog obrambenog garda stoji jedan divan čovjek koji je spreman na borbu, spreman je na  emocije te na ono što zapravo želi i biti, a to je vrhunski sportaš, tj. nogometaš u pravom smislu te riječi. 

Nije samo napredovao u fizičkim komponentama što je bila moja primarna zadaća, on je napredovao i emocionalno. Otvorio se, postao je društveniji i počeo se primarno baviti onim za što je dizajniran.

Uz Sammira, Marin je zadužen i za kondicijsku spremu Schildenfelda.

Čovjek koji ima tijelo robota, za kojeg se svaki moj trening praktički lijepi. Nažalost, doživio je ozljedu iz koje se malo teže vraća, ali možemo ga za koji tjedan očekivati ponovno u Dinamu, čak bi mu mogao pomoći i u Ligi prvaka.

Mlada osoba ne može se oslanjati na iskustvo u svom radu. Od Marina smo doznali izvore iz kojih crpi svoje treninge i svoj rad, kome najviše vjeruje i u čiji rad je siguran.

Još dok sam usmjerio kondicijsku pripremu sportaša, dobio sam jednu široku bazu. Međutim, cijelo vrijeme sam tijekom studiranja puno sa strane čitao, dodatno se obrazovao, išao na trenerske seminare, ali sam naučio i od svojih mentora. Mislim da svaka mlada osoba mora imati svog mentora ako misli biti profesionalac i kvalitetan radnik u svom poslu.

Kineziološki fakultet najbolji je fakultet na Sveučilištu u Zagrebu

Semestar je tek počeo, novi studenti su na fakultetu, a Marin bi već sada poručio svim budućim kineziolozima da počnu ulagati u sebe od danas jer su izabrali zanimanje budućnosti.

Izabrali su najbolji fakultet na Sveučilištu u Zagrebu, ali najbolji samo ako oni to žele. Dakle, što prije se uključiti u neki oblik rada, bilo rad u rekreaciji, kondicijskoj pripremi, kineziterapiji ili nekom sportskom klubu.

Da što prije nađu svog mentora, pronađu ljude od kojih će učiti i da što više čitaju mimo fakulteta. To je pravi put ka uspjehu. Mjesta za vrhunske kineziologe ima, Hrvatska je vrlo mala zemlja s vrlo malo stanovnika, ali vrhunski kineziolozi se traže. Imamo puno prostora, samo trebamo biti malo drukčiji od ostalih – zaključio je Marin.

Photo galerija (3 slika)

Pred ovim mladim kineziologom i kondicijskim trenerom još su godine i godine rada u struci koja mu pruža unutarnje zadovoljstvo. Raditi sa sportašima i biti dio njihovog uspjeha, uistinu je jedna od najljepših stvari ovoga posla. Marin, kao mladi znanstvenik, neprestanim usavršavanjem radi na sebi kao na treneru i kineziologu koji će pomoći sportašima postići njihove željene ciljeve.

Komentari