Nano Membrane Toilet – WC školjka kojoj ne treba voda

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 28, 2017

Korištenje toaleta u siromašnim zemljama koje se bore s nestašicom vode sve veći je zdravstveni problem. Ova WC školjka spasonosno je rješenje.

Znanstvenici britanskog Univerziteta dizajnirali su WC školjku kojoj za odvod fekalija ne treba voda, a ideju su podržali Bill Gates i njegova supruga Melinda.

Nano Membrane Toilet ima poseban mehanizam za razgrađivanje, skladištenje i spaljivanje fekalija. Nakon korištenja toaleta, poklopac školjke se automatski zatvara, a sve fekalije odlaze u komoru koja se nalazi ispod površine školjke. Izmet se razgrađuje i spaljuje, a urin se filtrira kako bi se iz njega dobila voda koja se poslije može iskoristiti za zalijevanje biljaka i slično. Otpadni spremnik u školjki mijenja se jednom tjedno.

Proizvodnja ove školjke pomoći će najviše stanovnicima područja koja nemaju pitke vode ili se bore s čestim nestašicama, prenosi Business Insider.

Oko četiri milijarde ljudi ili više od polovice svjetskog stanovništva suočeno je s nestašicom vode. Najveću potrebu za pitkom vodom imaju stanovnici Kine, Indije, Meksika, Sjeverne Afrike, Južne Amerike, Bliskog istoka i zapadnog dijela Amerike.

Komentari