Evo kako uništavate svoje nokte

Piše
Petra Haleš

Aug 04, 2017

Nokti, posebno oni dotjerani i osvježeni lakovima i aplikacijama mogu biti prekrasan ukras, no vrlo često ih nepromišljeno uništavamo. Evo koje greške radite.

Gelirani nokti su uz umjetne trepavice, dodatke u kosi i umjetno tamnjenje postali vrlo popularni kod ženske populacije. Ne morate ići na manikuru kako biste imali lijepe nokte. Bitno je da sami o njima povedete računa.

Koje greške radite?

1. Ne turpijajte ih naprijed-nazad

Ukoliko ih budete turpijali na ovaj način, to može dovesti do njihovog pucanja. Kako biste izbjegli bilo kakvo oštećenje noktiju, turpijajte ih u jednom smjeru.

2. Ne sijecite zanoktice

U redu je gurati zanoktice na dolje, ali ih ni u kom slučaju nemojte sjeći. One su barijera za bakterije i vlagu. Ukoliko ih budete sjekli može doći do infekcije, sušenja i slabljenja noktiju, a važno je i napomenuti da to užasno boli.

3. Nemućkajte lak prije korištenja

Ovo je nešto što većina žena radi. Na ovaj način ćete stvoriti mjehuriće koji će otežati pravilan nanos laka. Umjesto mućkanja polako pomičite bočicu naprijed-nazad kako bi se lak dobro promiješao.

4. Ne gulite lak

Ako budete gulili lak, ogulit ćete barem jedan sloj nokta. Ovo ne samo da ružno izgleda, već će i oslabiti vaše nokte što ponekad može biti i bolno.

5. Ne mijenjajte lak svaki dan

Ukoliko svakodnevno koristite odstranjivač laka za nokte, to će utjecati na kvalitetu noktiju. Kako biste spriječili trajno oštećenje noktiju, koristite ga nekoliko puta tjedno.

6. Nemojte upotrebljavati stare lakove za nokte

Lak nakon dužeg vremenskog perioda postaje sve gušći. S obzirom na izmijenjenu strukturu, on će se teže vezati za nokte i vjerojatno neće izgledati toliko glatko. Ukoliko svaki novi sloj laka pogoršava izgled vaših noktiju, nemojte ga više koristiti.

7. Ne grizite nokte

Grickanje noktiju je izuzetno loša navika. Ne samo da pod noktima žive mnoge štetne bakterije, već grickanje noktiju utječe i na njihovu kvalitetu. Ukoliko ih budete grickali duži vremenski period to će dovesti do njihovog trajnog oštećenja.

8. Ne polirajte nokte više od jednom mjesečno

Poliranjem noktiju skidate njihov gornji sloj, što je odlično jer će oni postati sjajni. Međutim, ukoliko ovo budete radili previše snažno ili previše često, možete oslabiti svoje nokte.

9. Ne koristite nokte kao alat

Sigurno ste bar nekoliko puta slomili nokat dok ste nešto “prčkali” po kući. Za kućanske poslove koristite adekvatne alate, a ne nokte.

10. Ne nanosite lak oko noktiju

Lak za nokte se s razlogom tako naziva. Kontakt s kožom može stvoriti iritaciju cijelog dijela oko noktiju i treba ga odmah ukloniti.

11. Umjetne nokte nemojte sami skidati

Ovi naviku izbacite pod hitno. Na ovaj način lako možete oštetiti svoje prirodne nokte, ili još gore, iščupati ih. Odlazak na manikuru je ispravan put.

12. Nemojte zaboraviti osušiti ruke

Ukoliko ste se okupali, plivali, ili prali posuđe, odmah obrišite ruke. Razne gljivice rastu u vlažnim uvjetima i zbog toga je važno ruke uvijek dobro osušiti.

13. Nemojte plivati s umjetnim noktima

Iako ćete vjerojatno poželjeti manikuru prije odlaska na odmor, možda je ipak bolje sačekati dok se ne vratite. Naši nokti upijaju vodu i lako se može desiti da ona dospije između nokta i laka. Voda može oslabiti nokte i naravno dovesti do njihovog pucanja.

Komentari