Oprez – zlonamjerni kod hara društvenim mrežama

Piše
Ana Leko

Dec 02, 2016

Prije nekoliko dana objavili smo upozorenje o opasnom virusu koji se rapidno širi Facebookom, a sada se, očito, jednako tako brzo proširio i na druge društvene mreže.

Zlonamjerni korisnici otišli su korak dalje u širenju zlonamjernih kodova. Sada ransomware Locky šire putem društvenih mreža Facebook i LinkedIn.

CARNet je na svojim web stranicama objavio upozorenje o novim zlonamjernim kodovima koji se šire društvenim mrežama. Kako kažu, svi korisnici Facebooka i LinkedIna mogu vrlo lako zaraziti svoja računala jer se ovaj kod izvršava čim se otvori fotografija. Upozoravaju da je situacija sada jako opasna jer su napadači otkrili kako ugraditi zlonamjerni kod u slikovnu datoteku. S obzirom na veliki broj korisnika ovih društvenih mreža i na činjenicu da su, između ostalog, društvene mreže namijenjene dijeljenju fotografija, korisnika je vrlo lako prevariti i navući da otvori zlonamjernu datoteku.

Sve se to odvija tako da korisnik dobije poruku na Facebook Messenger servisu, klikne na poveznicu koja automatski preuzima datoteku na računalo, a kada korisnik otvori sliku izvršava se zlonamjerni kod i šifrira datoteke na računalu. Napadači za dešifriranje datoteka traže plaćanje otkupnine, poručuju u CARNetu.

Stručnjaci savjetuju korisnicima da ne otvaraju takve datoteke, ako im se i dogodi da su ih slučajno preuzeli, jer društvene mreže prikazuju fotografije bez potrebe za preuzimanjem te da ni u kojem slučaju ne otvaraju slike s nastavcima poput .svg, .js ili.hta.

Na ovom linku možete pogledati video koji prikazuje način širenja ovog ransomwarea.

Izvor: CARNet

Oprez, Facebookom se širi opasan virus!

Komentari