Na današnji dan rođen je papa Franjo

Piše
Prika Vican

Dec 17, 2016

Na današnji dan, 17. prosinca 1936. godine, u Buenos Airesu, rođen je Jorge Mario Bergoglio, aktualni poglavar katoličke crkve, papa Franjo.

Jorge Mario Bergoglio je rođen u siromašnoj obitelji talijanskih imigranata u Argentini, u glavnom gradu Buenos Airesu. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u rodnom gradu, a potom i fakultet. Postao je kemijski tehničar, a nakon završenog fakulteta odlučio je postati svećenik.

blessing-of-children-604358_1920

Franjo se zaredio za svećenika 13. prosinca 1969. godine, a pripada redu franjevaca. Njihov provincijal za Argentinu je bio u razdoblju od 1973. do 1979. Nakon toga postao je rektor sjemeništa u San Miguelu i tamo ostao do 1986.

27. lipnja 1992. godine imenovan je biskupom Buenos Airesa, a 21. veljače 2001. papa Ivan Pavao II imenuje ga kardinalom.

13. ožujka 2013. godine Jorge Mario Bergoglio je izabran je za 266. papu, i naslijedio je Benedikta XVI, koji je odstupio s dužnosti 28. veljače iste godine. Nije smatran velikim favoritom, posebno zbog poodmakle dobi. Na dan stupanja na dužnost imao je 76 godina, a javno mišljenje je bilo da na mjesto nasljednika svetog Petra treba doći netko mlađi. Ime koje će nositi u pontifikatu je izabrao u spomen na Franju Asiškog, čovjeka čija uvjerenja poput skromnog života i sam slijedi. Papa Franjo prvi je franjevac koji je postao papa.

Papa Franjo je poznat kao izrazito skromna osoba. Kao kardinal nije živio u raskošnoj rezidenciji nego je živio u malenom stanu u Buenos Airesu, a umjesto službenog koristio je javni prijevoz. Po dolasku na papinsko mjesto nije nosio uobičajeni zlatni križ nego željezni, a u prvom obraćanju javnost je pozdravio s Dobra večer (Bona sera) umjesto uobičajenog katoličkog pozdrava (Hvaljen Isus). Poznat je i kao veliki ljubitelj nogometa i navijač argentinskog kluba San Lorenzo, kojeg su osnovali franjevci.

Izvor: Wikipedija

Komentari