Vratili se kesteni – sve prednosti omiljene jesenske poslastice

Piše
Dijana Šimunić

Oct 07, 2016

Stigla je jesen, a s njom su se vratili i kesteni. Ovu omiljenu jesensku poslasticu možemo pripremati na mnoge načine: kuhane, pečene ili kao dodatak kolačima.

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i pripada skupini orašastih plodova. Međutim, ponešto se razlikuje od ostalih orašastih plodova (oraha, badema i lješnjaka). Ima znatno niži udio masti i jedini sadrži vitamin C. Drvo kestena bilo je poznato još u Kini i Japanu, davno prije nego što je stiglo u Europu. U samim počecima, pečeni kesteni prodavali su se u 16. stoljeću na ulicama Rima.

Pixabay

Pixabay

Volimo ih kuhane, pečene i u desertima

Kesteni se mogu pripremati na mnogo različitih načina. Jedni ih vole kuhane ili pečene, dok su drugima najbolji kao kesten pire slastica ili pak kao dodatak kolačima. Prije konzumacije, svježi kesteni moraju uvijek biti barem kuhani i nikad ih ne smijemo jesti sirove. Prije pečenja, ali i kuhanja najbolje je napraviti mali rez na njihovoj kori kako bi se što jednostavnije čistili. 

Bogati vitaminima i mineralima

Kesteni su bogati vitaminima, mineralima i ostalim važnim nutrijentima. Od vitamina je najviše vitamina B i C, dok je od minerala kesten najbogatiji kalijem. Velika energetska vrijednost zbog visokog udjela škroba kestene čini odličnim odabirom za sportaše i općenito osobe koje su podložne velikih fizičkim naporima.

Također su savršen izvor nezasićenih masti koje štite kardiovaskularni sustav, ali i pomažu kod snižavanja kolesterola.

Sezona kestena počinje s prvim danima listopada, a zna trajati sve do kraja prosinca. Svi obožavatelji ove vrhunske namirnice često kreću u branje, dok ih drugi radije kupuju u supermarketu ili na tržnici. Bez obzira na to, kod branja i kupovine kestena jednako je važno obratiti pozornost na to da plodovi budu što veći, sjajniji i bez ikakvih rupica na ljusci. Nakon kupnje, treba ih čuvati na tamnom i hladnom mjestu, najduže dva tjedna. Dobar tek!

Komentari