Razmišljate li kao dijete ili kao odrasla osoba?

Piše
Prika Vican

Oct 02, 2016

Jeste li čuli za Rorschachov test? To je test koji koriste psiholozi diljem svijeta kako bi utvrdili način razmišljanja ljudi pomoću fotografija na kojima su mrlje od tinte.

Švicarski psihijatar Hermann Rorschach kapnuo je tintu na papir, presložio ga i time dobio simetrične, ali nedefinirane oblike. Te mrlje bi pokazivao hospitaliziranim pacijentima i odbacivao one koji nisu izazvali odgovore kod različitih psihijatrijskih skupina. Naposljetku se zadovoljio s deset.

1

Freudov rad i njegov koncept nesvjesnoga i dinamičkog pogleda na ličnost utjecao je na Rorschachov pogled i koristio se psihoanalitičkom teorijom u vlastitom tumačenju odgovora ispitanika.

Rorschachov test se ne tumači na osnovi samo jednog odgovora, već se odnosi na ukupnu sumu odgovora, a uz to se promatra i interpretira pacijentovo ponašanje tijekom odgovaranja na test.

Ispitanici tijekom testa pogledaju na karticu i kažu što vide, usredotočujući se na cijelu sliku ili samo jedan aspekt, dajući odgovore, odnosno tumačenje koje im padne na pamet, a svi se odgovori bilježe u protokolu testa. Sadržaj se može protumačiti i simbolički, a ispitivača zanima kako se odgovor oblikuje, opažanje, razlozi toga odgovora ili njegova sadržaja. Rorschachovim testom, smatra se, daje se uvid u inteligenciju pojedinca, kulturu kojoj pripada, razinu anksioznosti, odnos prema realitetu i niz drugih varijabli.

2

Temeljem Rorschachovog testa, ekipa portala Bright Side kreirala je test koji će vam pomoći da saznate kojim godinama je primjereno vaše razmišljanje. Nemojte ovaj test shvatiti preozbiljno jer nije kreiran od strane stručnjaka – psihologa.

Test možete riješiti na ovom linku.

Komentari