Prekratko je trajalo: Ugašena prva hrvatska virtualna knjižnica!

Piše
Dijana Šimunić

Jan 09, 2017

Croatia Reads bila je prva hrvatska virtualna knjižnica, s najvećim svjetskim bestsellerima i akademskim knjigama. Bilo je tu svega: od beletristike, publicistike, turističkih vodiča pa sve do kuharica i slikovnica.

Hrvatski su čitatelji od prošle godine mogli besplatno uživati u čitanju svojih omiljenih štiva, s preko 100 tisuća novih knjiga domaćih i stranih autora. Croatia Reads bila je prva hrvatska virtualna knjižnica, a ovih se dana, nažalost, gasi. Razlog je, kako kažu, nedostatak sponzora zbog kojih ova aplikacija usprkos velikoj potražnji korisnika nije uspjela opstati.

Aplikacija je bila privremeno posuđena od tvrtke Total Boox koja je prilagodila svoj model za pilot besplatnog čitanja u Hrvatskoj. Prvi sponzor je bio internacionalni portal No Shelf Required, koji je platio čitanje u trajanju do samo mjesec dana. S obzirom na to da je rok od mjesec dana istekao, a novih zainteresiranih sponzora nema, tim Croatia Readsa zamolio je sve korisnike da deinstaliraju aplikaciju.

U besplatnoj virtualnoj knjižnici čeka te 100 tisuća knjiga

Stručnjaci i volonteri koji su došli na ideju da virtualna knjižnica zaživi i kod nas, ne misle odustati. U aktivnoj su potrazi za novim sponzorima te se nadaju da će barem netko prepoznati veličinu i važnost ovog projekta. Facebook stranica Croatia Readsa neće se ugasiti, već će biti dostupna svim korisnicima, u slučaju da dođe do ikakvih promjena.

Pokretači ove inicijatve u jednome su sigurno uspjeli – dokazali su da ljubav prema beletristici i dobrom štivu može maksimalno iskoristiti potencijal današnje tehnologije.

Više možete pronaći na stranici Croatia Readsa.

Komentari