Kako pomoći životinjama da prežive zimu?

Piše
Mateo Galić

Jan 09, 2017

Temperature zraka sve su niže, a prave hladnoće tek nas očekuju. No, dok uživamo u toplini doma, razmišljamo li kako je u ovom trenutku životinjama i što smo napravili da im pomognemo da prežive zimu?

Upravo sada, dok čitate ovaj tekst u toploj prostoriji, na ulicama je mnoštvo životinja koje nemaju sklonište, koje su baš u ovom trenutku gladne i nezaštićene, tijela im se tresu od hladnoće i veliki dio njih neće preživjeti današnji dan.

1

Ne, ovo se ne događa negdje daleko, u drugoj zemlji ili na drugom kontinentu, ovo se upravo sada događa ispred vaše kuće ili ispod prozora. Dovoljno je da se ustanete iz udobnog naslonjača i pogledate kroz prozor.

Što smo kao ljudska bića poduzeli da ovim stvorenjima bar malo pomognemo? Većina nas, vjerojatno, ništa. Ne budite lijeni i tvrda srca, odvojite malo vremena i spasite bar jedan život, život koji se niti malo ne razlikuje od našeg, život koji zaslužuju sva živa bića.

3

Ne znate kako? Evo nekoliko savjeta:

  • Odškrinite vrata svoje zgrade ili doma. Ne trebate se bojati, pustite ova bića da se bar malo zagriju, ništa vas to ne košta.
  • Umjesto što ćete danas baciti u smeće stari kruh i hranu koja vam je ostala od blagdana, ostavite je na balkonu, prozoru ili na mjestima gdje će do nje moći doći životinje kojima će to barem malo napuniti prazne želuce.
  • Napravite drvene kućice za ptice. Sigurno negdje po garažama, tavanima, ostavama ili na dnu ormara imate materijala s kojim ne znate što ćete – iskoristite to i  sagradite dom onima koji ga nemaju.
  • Postavite kartonske kutije i u njih stavite stare deke i nešto hrane. Mislite da je to bez veze? Napravite to i pogledajte hoće li se, za samo nekoliko minuta, netko uvući u kutiju i na taj način pronaći spas za sebe i svoju mladunčad.
  • Ako ste imali namjeru udomiti kućnog ljubimca ovo je pravi trenutak.

Ako ste ovo pročitali i ništa niste učinili molimo vas samo jedno – zamislite sebe na mjestu ovih životinja, samo na par minuta, a ako niti nakon toga ništa niste poduzeli zapitajte se kakav ste čovjek.

Komentari