Vijeće izglasalo da Hrvatski studiji postaju odjel

Piše
Iva Bucić

Jan 09, 2017

Tri godine nakon što je ondašnji ministar Vedran Mornar upozorio na probleme na Hrvatskim studijima, Znanstveno-nastavno vijeće danas, 9. siječnja, odlučilo je da HS postaje odjel Sveučilišta u Zagrebu.

Boras, Čović i Ježić došli na sjednicu ZNV-a

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća neočekivano su se pojavili rektor Damir Boras, prorektor za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju Ante Čović i akademik Mislav Ježić, a s njima su došli i profesori Filozofskog fakulteta Družbe Isusove.

Naime, FFDI-jevi studiji filozofije i religijske kulture 1997. godine prihvaćeni su kao dio Hrvatskih studija, no 2015. godine FFDI je postao 34. sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Unatoč tome u Znanstveno-nastavnom vijeću – koje je uz voditelja i Kolegij zaduženo za upravljanje HS-om, i dalje sjede dekan FFDI-ja Ivan Šestak i još pet njegovih kolega.

Dakle, od 57 članova ZNV na Hrvatskim studijima, šestero ih dolazi s drugog fakulteta. S obzirom na to da se trećina članova danas nije pojavila na sjednici, tih šest ruku odigralo je značajnu ulogu za sudbinu Hrvatskih studija. Za status odjela ruku je diglo 18 članova ZNV-a – četiri studentska predstavnika, šest članova Uprave i dva redovita profesora.

HS se trebaju usredotočiti na nacionalnu tematiku?

Sad je sve na Društveno-humanističkom vijeću

Prije tri godine, nakon reakreditacijskog postupka, u pismu očekivanja ondašnji ministar Vedran Mornar naveo je kako obje ustanove moraju regulirati svoj pravni status. Iako imaju zajednička tijela upravljanja, službe i pravilnike, rektor Damir Boras odlučio je da se postupci rješavaju odvojeno. Pritom, usput rečeno, u postupak za FFDI nije bio uključen nitko s HS-a.

Krenulo rješavanje pravnog statusa Hrvatskih studija

Sada se na Hrvatskim studijima čeka srijeda, 11. siječnja, za kad je zakazana sjednica Društveno-humanističkog vijeća Sveučilišta, na kojoj će se razmatrati prijedlog da Hrvatski studiji postanu odjel. Ako DHV tu ideju prihvati, o statusu odjela odlučivat će se na sjednici Senata u utorak, 17. siječnja. HS dosada je djelovao kao sveučilišni centar Sveučilišta sa statusom podružnice.

Novosti pratite ovdje.

Zašto svi viču protiv klerikalizacije?

Komentari